Buitenland
VPRO

Hoe anarchistische vioolmuziek in Ethiopië alles op de hak neemt

foto: Bureau Buitenland
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe anarchistische vioolmuziek in Ethiopië alles op de hak neemt

"Sommige muziek in Ethopië is heel anarchistisch. Azmari-zangers zijn eigenlijk minstrelen op een éénsnarige viool." Aan het woord is Terrie Hessels, gitarist bij punkband The Ex. Naar eigen zeggen de énige Nederlandse band die ooit door Ethiopië toerde. In de Bureau Buitenland-zomerserie 'Verre Geluiden' geeft hij een impressie van de veelzijdige muziektraditie die het land rijk is.

'Geen restaurantmuziek'

Denk aan de saxofonist Gétatchew Mèkurya, die je volgens Hessels uit duizenden herkent: "Na twee seconden weet je dat hij dat is, zó herkenbaar is zijn sound. Het idee van deze opname was dat het restaurantmuziek zou zijn. Maar hij gaat zo tekeer, zo diep speelt hij. Eigenlijk zoals geen enkele jazzsaxofonist."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minstrelen

Zonder de zanger Bahru Kegne geen muzikale bloemlezing, vindt punkgitarist Hessels: "Dat is muziek van Azmari. Dat zijn eigenlijk minstrelen op een éénsnarige viool. En die leveren commentaar. Ze vertellen het nieuws, maken grappen en nemen iedereen op de hak." En daarbij schuwen ze volgens hem de politiek niet. "Ze kunnen alles zeggen. Het is heel vrij en anarchistisch. Toen ik dat voor het eerst zag maakte je mee dat de hele kroeg waar ze optraden op de grond lag van het lachen."

Bahru Kegne - Sela Beyligne

Dubbele betekenis

En de lijst zou niet compleet zijn zonder de superster Tilahun Gesesse. Hessels: "Toen veel muzikanten het land uit werden gegooid, kon ook hij nog in vrijheid muziek maken. Hij was zo populair en zo goed in het gebruik van dubbele betekenis [in taal]. Hier zingt hij 'ik lach altijd', maar het betekent 'wat moet ik zeggen als ik geen kans krijg. Mijn hart doet pijn.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland: Verre Geluiden

Van Japanse popmuziek tot Wit-Russische volksmuziek en van Braziliaanse countrymuziek tot psychedelische muziek uit Turkije. In de jaarlijkse zomerserie maakt Bureau Buitenland deze keer een muzikale reis om de wereld.

Vanaf maandag 18 juli, elke werkdag, tussen 13.30 en 14.00 uur, VPRO, NPO Radio 1. Zie voor meer: vpro.nl/verregeluiden

Alle afgespeelde muziek is nu ook via Spotify terug te luisteren: https://open.spotify.com/playl...

Ster advertentie
Ster advertentie