Buitenland
VPRO

Waarom het zo onrustig is in het stabiele Senegal

foto: EPA/ALIOU MBAYEfoto: EPA/ALIOU MBAYE
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het zo onrustig is in het stabiele Senegal

In het normaal gesproken juist zo stabiele Senegal, vinden de grootste rellen sinds jaren plaats. Daarbij zijn zelfs al meerdere mensen omgekomen. Met name jongeren zijn woedend. Voor hen staat de democratie op het spel en zij lijken zich niet te laten afschrikken. In Bureau Buitenland vertelt West-Afrika correspondent Aïda Grovestins over de onrust in het Afrikaanse land.

VPRO BB Senegal

Die onrust heeft allemaal te maken met oppositieleider Ousmane Sonko. Hij is de laatste sterke tegenkandidaat van huidige president Macky Sall en is aangeklaagd voor verkrachting. "Deze man is populair, vooral onder jongeren", volgens Grovestins. "Jongeren vermoeden dat dit een politieke aanklacht is en geen juridische." Senegalezen waarschuwen: "We staan aan de rand van een afgrond."

De druppel

Maar dit is slechts een druppel die de emmer doet overlopen. "De angst van de Senegalezen is dat het land een dictatuur wordt." Waar komt die angst vandaan? "Er zijn veel tekenen en voorbeelden dat rechten worden afgenomen. Daarnaast is het economisch gezien heel uitzichtloos, zelfs met een diploma komen mensen moeilijk aan een baan", besluit de correspondent.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie