Naar homepage
Buitenland

Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw, Capitool schoongeveegd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw, Capitool schoongeveegd

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is het Capitool bestormd door pro-Trumpdemonstranten. Betogers waren het gebouw binnengedrongen en op de trappen bij het gebouw stonden veel demonstranten. Inmiddels is de avondklok ingegaan in de stad. "De straten staan nu vol met politie", meldt correspondent Lucas Waagmeester.

Verschillende Amerikaanse media melden dat er bij de protesten een vrouw is omgekomen. Zij zou in haar borst geschoten zijn. Verschillende agenten zijn gewond geraakt. Ook aanwezige journalisten zijn aangevallen. Op beelden op Twitter is te zien dat spullen van journalisten en cameramensen vernield worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanaf middernacht Nederlandse tijd geldt ook een avondklok in de stad. De straten moeten dan leeg zijn.

Eerder werd gemeld dat het Capitool in lockdown is en niemand naar binnen en buiten mag. De politie heeft buiten traangas ingezet en lijkt overrompeld door de situatie. Op beelden is te zien dat betogers hekken wegslepen en de politie traangas inzet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kort daarna waren betogers te zien op de trappen van het gebouw, waar zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zetelt.

Twee gebouwen op het terrein van het Capitool en enkele huizen in de buurt zijn ontruimd. De Democratische senator Haley Stevens twittert dat ze schuilt in haar kantoor.

Demonstratie

Duizenden mensen verzamelden zich vanmiddag voor een grote pro-Trump-demonstratie. Deelnemers liepen naar het Capitool, waar het Congres de verkiezingswinst van aankomend president Biden bekrachtigt. Dat is de laatste officiële stap voordat Joe Biden op 20 januari kan worden beëdigd als president.

Trump heeft in de buurt van het Witte Huis betogers toegesproken. Hij zei opnieuw dat hij ervan overtuigd is dat hij de verkiezingen heeft gewonnen.

Vooraf schreef de president op Twitter dat de stad zal volstromen met mensen die niet willen dat "de verkiezingen gestolen worden door radicaal-linkse Democraten". Ook vertrouwelingen van Trump, onder wie zijn goede vriend Roger Stone die gratie van Trump kreeg, zijn aanwezig.

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, heeft de aanwezigheid van de Nationale Garde opgeschroefd in aanloop naar het protest. Het gemeentebestuur heeft betogers opgeroepen om geen vuurwapens mee te nemen naar de demonstratie.

Pence

President Trump heeft vanochtend via Twitter zijn vicepresident, Mike Pence, opgeroepen een stokje te steken voor de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag. Pence zou volgens Trump de kiesmannen moeten afwijzen van staten waar volgens hem stemfraude is gepleegd. "Doe het Mike, nu is de tijd voor extreme moed!", schrijft Trump.

Bij de Amerikaanse verkiezingen krijgt de winnende partij in een staat alle kiesmannen die zijn toebedeeld aan een staat. Volgens de wet moeten met deze verkiezingsuitslag 306 kiesmannen voor Biden stemmen en 232 voor Trump.

De bekrachtiging van de verkiezingsuitslag is normaal gesproken een formaliteit en de rol van de vicepresident is gewoonlijk ceremonieel. Persbureau AP meldt dat Pence zich daar terdege van bewust is en dat hij de president ook heeft verteld dat hij niet eigenhandig de verkiezingsuitslag voor Trump kan keren.

Naar verwachting zal hij er wel voor zorgen dat de bezwaren in de Senaat gehoord worden. Amerikaanse media houden er rekening mee dat dat dagen zal duren.

In aanloop naar de protestactie van vandaag sprak Trump op een campagnebijeenkomst in Georgia over de rol die hij voor Pence ziet. "Ik hoop dat Pence het gedaan krijgt voor ons, moet ik zeggen. Als het hem niet lukt vind ik hem natuurlijk niet meer zo aardig", zei Trump.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie