Buitenland

Hoe gevaarlijk is rijden met een dikke winterjas? In Spanje riskeer je een boete

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gevaarlijk is rijden met een dikke winterjas? In Spanje riskeer je een boete

In de Spaanse wet staat dat een chauffeur voldoende bewegingsvrijheid moet hebben om veilig te kunnen rijden. Op Radio Veronica beweerde Henk Blok dat dat al kan betekenen dat je met een dikke jas aan een boete krijgt. Klopt dat? Lammert de Bruin zoekt het uit in 'Feit of Fictie' bij EenVandaag.


Volgens Spanje-correspondent Koen Greven kan het inderdaad al gaan om een dikke sjaal of een te dikke jas. "Het is aan de agent om te bepalen of de bewegingsvrijheid voldoende is. Als dat onvoldoende is, dan kan je een boete krijgen van 200 euro."

Diepe verwondingen

Maar hoe gevaarlijk kan dat nou zijn, rijden met een dikke jas? Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland legt uit wat er kan gebeuren: "Met een winterjas of een donsjack achter het stuur ben je vaak minder mobiel of sluit je gordel niet goed aan."

"Door de vulling in een winterjas zit er ook veel ruimte tussen de gordel en je lichaam. Ook kan de riem bij een dikke jas verschuiven naar een kwetsbare plek in het lichaam, bijvoorbeeld je onderbuik. Als er dan een noodstop of een botsing plaatsvindt kan de riem diep in je lichaam snijden." Dat kan diepe verwondingen veroorzaken.

Situatie in Nederland

De vulling van een dikke jas, werkt niet als een soort airbag. "Ik zou een winterjas niet als een extra stootbumper zien", zegt Wester. "Sterker nog, je riem kan verschuiven naar kwetsbare plekken en de snelheden als je rijdt en de krachten die vrijkomen die zijn zo groot, daar helpt een winterjas niet tegen."

Ondanks het gevaar, is Veilig Verkeer Nederland geen voorstander van een verbod in Nederland: "Dat is de verantwoordelijkheid van de bestuurder, die kan zelf bepalen of hij zich vrij voelt in zijn winterjas of niet. En die kan dan zelf bepalen of hij hem uitdoet of niet."

En de Spanjaarden, doen die hun jas uit? "Er is geen groot protest tegen deze maatregel of boete", zegt Greven. "De Spanjaarden nemen het meestal zoals het is."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie