Buitenland
VPRO

Italië wil geschiedenis schrijven met langste brug ter wereld

foto: EPA/ANGELO CARCONIfoto: EPA/ANGELO CARCONI
  1. Nieuwschevron right
  2. Italië wil geschiedenis schrijven met langste brug ter wereld

De Romeinen droomden er al van, net zoals vele andere belangrijke figuren uit de Italiaanse politieke geschiedenis. En nu lijkt die er eindelijk te komen onder leiding van de huidige Italiaanse premier Meloni: de 'Ponte Sullo Stretto', ofwel de langste hangbrug ter wereld. Correspondent Angelo van Schaik vertelt er over in VPRO's Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Italië

Langste hangbrug

Aan weerszijden van de Straat van Messina, de zeestraat die Sicilië scheidt van het vasteland van Italië, moeten pilaren komen, waaraan de ruim 3 kilometer lange brug komt te hangen. "Het is een verhaal van grote getallen: de pilaren moeten 400 meter hoog worden en de brug zelf is, met op en afritten 3600 meter lang. Ter vergelijking: de Eiffeltoren in Parijs is 'maar' 300 meter hoog. Het is dus echt een enorm project dat ongeveer 14 miljard euro moet gaan kosten", vertelt Angelo van Schaik.

In onderstaande video vertelt de Italiaanse minister voor Infrastructuur Salvini Matteo hoe de brug eruit gaat zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prestige

Ondanks de grote ambities van de regering is er ook kritiek. "Ingenieurs zeggen dat een overspanning van drie kilometer technisch niet mogelijk is en zeker niet met een spoorlijn. Daarnaast verwijdert Sicilië zich met ongeveer een centimeter per jaar van het vasteland van Italië en is de Straat van Messina een zeer aardbevingsgevoelig gebied", zegt Van Schaik.

Maar voor premier Meloni blijft het een prestigeproject waarmee ze de geschiedenisboeken in wil gaan, legt Van Schaik uit. "De oude Romeinen droomden er al van om Sicilië met het vasteland van Italië te verbinden. De Bourbons, die tot de eenwording van in 1861 over Zuid-Italië heersten, braken hun hoofd al over een brug. En sinds de eenwording heeft elke regering het wel over de 'Ponte Sullo Stretto' gehad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie