Buitenland
VPRO

Hoe nu verder voor Iran na de dood van president Raïsi?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe nu verder voor Iran na de dood van president Raïsi?

Iran is in rep en roer. De president van het land, Raïsi, en de minister van Buitenlandse Zaken zijn omgekomen bij een helikoptercrash. Wat betekent dat voor het Iraanse regime en de bredere samenleving? Daarover historicus en politiek analist Peyman Jafari en Iran-kenner Mina Etemad in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

De helikopter stortte gisteravond neer in het noordwesten van Iran. Volgens Peyman "zijn alle inzittenden omgekomen en lijkt het om een ongeluk te gaan." De oorzaak is nog onbekend. Er zijn nu reddingsteams en onderzoeksteams ter plaatse.

Geen reden tot onrust

Het Iraanse regime heeft op twee manieren gereageerd. Peyman vertelt dat er "enorm gecondoleerd wordt door allerlei politieke figuren," zelfs door mensen die geen fan waren van de overleden president. Belangrijker is echter dat de politieke top aangeeft dat er "geen reden tot onrust is," omdat de vice-president automatisch de opvolger wordt.

Binnen zes maanden moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De vraag is echter of er ook andere kandidaten zullen worden toegelaten bij de volgende verkiezingen. Peyman denkt dat de kans klein is dat er gematigde of hervormingsgezinde kandidaten mogen meedoen.

Quote

Het voelt alsof er gerechtigheid is.

Mina Etemad

Feest

Etemad voegt daaraan toe dat een deel van de bevolking feestviert vanwege Raïsi's dood. Voor hen "voelt het alsof er gerechtigheid is". Raïsi's nalatenschap bestaat uit de bloedige onderdrukking van protesten en misdaden in de jaren '80. "En ook omdat Raïsi vorig jaar de Mahsa Amini protesten neersloeg, is zijn dood nu reden voor de feestvreugde."

Ook Etemad denkt niet dat Raïsi's opvolger progressiever zal zijn. "Hij gaat sowieso vervangen worden door een even erge, of ergere, variant van hemzelf." Maar ze ziet de instabiliteit ook als een mogelijke kans om het regime verder aan het wankelen te brengen. "Het is de vraag hoe het Iraanse volk hierop gaat reageren”.

Hoe verder voor Iran na Raïsi's dood? & Belgisch extreemrechts kijkt hoopvol naar Nederland - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie