Buitenland
VPRO

De inheemse bewakers van het Amazonegebied

foto: YouTube, YouTube Originals
  1. Nieuwschevron right
  2. De inheemse bewakers van het Amazonegebied

Het Amazoneregenwoud, het leefgebied van vele inheemse Braziliaanse volken, staat al decennialang onder druk door illegale ontbossing. Tijdens de biodiversiteit-top van de Verenigde Naties, in het Canadese Montreal, zijn wereldwijde afspraken gemaakt om natuurgebieden beter te beschermen. De oplossing voor het beter beschermen van de Braziliaanse bossen ligt bij de handhaving van deze illegale praktijken, vertelt criminoloog Tim Boekhout van Solinge in Bureau Buitenland.

De inheemse bewakers van de Amazone

In het Amazonegebied hebben dertien inheemse volken zich verenigd en samen met Boekhout van Solinge de 'Forest Guardians' opgezet. Een verzetsbeweging tegen de ontbossing. Middels GPS-camera's zijn de inheemse bosbewakers nu in staat om de exacte locatie waar illegale ontbossing gebeurt, door te geven aan de autoriteiten om het vervolgens te stoppen. "In Braziliƫ is heel veel criminaliteit maar weinig criminologie. Het is daarom belangrijk om de inzichten van criminologie toe te passen", vertelt Boekhout van Solinge.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenwerking met inheemse volken

Boekhout van Solinge komt al ruim 19 jaar in het Amazonegebied, heeft er ook enige tijd gewoond en heeft toen geleerd dat samenwerken met de lokale bevolking de beste manier is om de bossen te beschermen. "Wat de laatste jaren is doorgedrongen tot de internationale gemeenschap is dat de inheemsen echt de beste natuurbeschermers zijn", vertelt de criminoloog.

Die samenwerking met inheemse volken is niet vanzelfsprekend vertelt Boekhout van Solinge. "Het heeft enige tijd geduurd voordat ik het vertrouwen heb weten te winnen. Maar inmiddels weten de mensen van mij 'Tim is a stayer' en werk ik al jaren met Chief Dada, de leider van het inheemse volk waar ik veel mee samenwerk. Wij zijn partners in crime geworden."

Chief Dada is te zien in de natuurdocumentaire The Letter als 'The Voice of the Indigenous'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie