Buitenland
VPRO

Regering Nicaragua is bang voor Miss Universe

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regering Nicaragua is bang voor Miss Universe

Voor het eerst in de geschiedenis werd vorige maand een Nicaraguaanse gekozen tot Miss Universe. Maar haar kroning heeft geleid tot flinke spanningen in het land. De schoonheidskoningin blijkt namelijk op de barricades te hebben gestaan tegen de dictatuur van Daniel Ortega, vertelt Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Symbool van verzet

Feestend gingen de Nicaraguanen vorige maand de straat op toen hun landgenote werd gekozen tot de mooiste vrouw ter wereld. Sheynnis Palacios, afkomstig van een eenvoudige familie die leeft van de verkoop van gefrituurde zoetigheden werd een maand geleden gekozen tot Miss Universe. Toch was het niet alleen de eer van haar overwinning die het volk op de been bracht.

Palacios was al voor ze afreisde naar El Salvador een volkssymbool van verzet. Ze was namelijk een van de vele duizenden die in 2018 de straat opgingen om te protesteren tegen de repressie van dictator Daniel Ortega. De demonstraties werden hard neergeslagen. Er vielen 320 doden en sindsdien was het rustig – tot de bewuste avond dat Palacios werd gekroond. In een klap werd zij hét symbool van verzet tegen de dictatuur.

Het optreden van Sheynnis Palacios in de Miss Universe-verkiezingen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Terroristisch complot'

Daniel Ortega en zijn invloedrijke echtgenoot Rosario Murillo probeerden nog om het feestje te claimen door Palacios felicitaties te sturen. Maar vervolgens verboden ze alle mogelijke bijeenkomsten om de winst te vieren uit angst voor een nieuwe protestgolf. Ze verboden de manager van Miss Nicaragua en promotor van Palacios om terug te keren naar Nicaragua. Haar man en zoon werden opgepakt en beschuldigd van terrorisme.

Het echtpaar noemde hele kandidatuur van Palacios een terroristisch complot, bedoeld om de regering omver te werpen. Miss Universe zelf is ook nog niet naar Nicaragua teruggekeerd, maar heeft wel gezegd dat ze terug zal gaan zodra haar mandaat voorbij is. Tot die tijd zal ze wellicht vanuit het buitenland voor de oppositie in Nicaragua een symbool blijven van weerstand en hoop tegen Ortega.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie