Buitenland
NOS

Grondstoffenbedrijf Trafigura voor de rechter: 'Slecht voor reputatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grondstoffenbedrijf Trafigura voor de rechter: 'Slecht voor reputatie'

Grondstoffenbedrijf Trafigura moet vandaag voor de Nederlandse rechter verschijnen. Dat is niet de eerste keer, want jaren geleden werd het bedrijf al veroordeeld voor illegale export van giftig afval, vanuit Amsterdam naar Ivoorkust.

"Dat was een grote affaire", legt economie-redacteur Gidi Pols uit. "Dat is eigenlijk waar ze het meest bekend mee zijn in Nederland. Het gebeurde in 2006. Een schip, gehuurd door Trafigura, zat vol met chemisch afval en dat wilden ze in eerste instantie van boord doen in Amsterdam. Bij het overpompen werden mensen onwel, dus is het allemaal teruggepompt. Het schip is daarop naar Ivoorkust gevaren, waar het afval is gedumpt. Daar zijn verschillende doden bij gevallen, wat tot allerlei rechtszaken heeft geleid."

"Trafigura is een van de grootste grondstofhandelaren ter wereld", vervolgt Pols, "onder andere groot in de oliehandel." Het hoofdkantoor zit in Singapore, maar daarboven zit een Nederlandse bv. "Die is in 1993 opgericht, bij het begin van het bedrijf. Daarnaast zit er bijvoorbeeld ook een zinksmelter in Budel, waar zo'n 500 man werkt."

Duurt lang

Het bedrijf moet nu dus voor een Nederlandse rechter verschijnen. "Het gaat om een omkopingszaak in Jamaica, om omgerekend 390.000 euro. Dat is betaald aan een fundraiserbedrijf van een grote politieke partij en was in opdracht van een van de toenmalige ministers van Jamaica."

Ook die zaak deed zich al in 2006 voor, maar de rechtszaak loopt nog steeds. "Het duurt al heel lang", vertelt Pols. "In 2011 was het Nederlandse OM namelijk al in Jamaica om mensen te verhoren. Vandaag is er een zitting, maar de laatste zitting hiervoor was in 2021..."

Ingewikkeld

"Dat laat zien dat het ingewikkeld is, zo'n internationale zaak", vervolgt hij. "De Nederlandse rechtbank zegt dat dat bijvoorbeeld komt door de regeringswisselingen in Jamaica, en dat er steeds weer nieuwe getuigen gehoord moeten worden."

Maakt zo'n groot bedrijf als Trafigura - dat goed was voor 7 miljard euro winst vorig jaar - zich druk om zo'n rechtszaak? Pols haalt zijn schouders op. "Het is slecht voor de reputatie als je veroordeeld wordt, meestal wordt een zaak met een schikking afgedaan. Er lopen naast deze nóg twee zaken. Eén gestart door de Zwitsers, vanwege vermeende omkoping in Angola, en de ander door de Amerikanen, vanwege vermeende omkoping in Brazilië. In het jaarverslag van Trafigura heb ik gelezen dat er 127 miljoen apart is gezet om te betalen. Dat zijn fikse bedragen, ook op een winst van 7 miljard."

Ster advertentie
Ster advertentie