Buitenland
VPRO

Migranten blijven steken in grensstadje Ventimiglia

foto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Migranten blijven steken in grensstadje Ventimiglia

Zo'n veertigduizend migranten zijn dit jaar al in Italië aangekomen, vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Veel van hen willen door naar Frankrijk, maar stranden in Ventimiglia, op de grens tussen Frankrijk en Italië. Waar ze tegen een muur van Franse gendarmes oplopen. Correspondent Angelo van Schaik bezocht dit grensstadje en maakte er een reportage over voor Bureau Buitenland.

Migranten blijven steken in grensstadje Ventimiglia

"Het station van Ventimiglia. Als je het station binnenloopt dan zie je overal migranten die wachten op de trein naar Menton. Dat is aan de andere kant van de grens. Op het perron staan Franse politieagenten en er lopen ook nog eens vier Italiaanse Carabinieri", omschrijft van Schaik. Het grensstadje schetst de opgelopen spanningen tussen Frankrijk en Italië. De Fransen verwijten de Italiaanse regering de opvang totaal niet goed te regelen en migranten geen strobreed in de weg te leggen als ze de grens over willen steken. De Italianen verwijten de Fransen, en ook de rest van Europa, gebrek aan solidariteit.

foto: Angelo van Schaik

Van Schaik sprak met Serena Regazzoni, coördinator van de Caritas op het station van Ventimiglia. Een Christelijke vrijwilligersorganisatie die mensen in nood bijstaat. "Sinds 2016 zijn er 42 migranten omgekomen bij een poging de grens met Frankrijk over te steken. De laatste was een Afghaanse jongen van 17 in februari van dit jaar. Hij had zich onder een vrachtwagen verstopt, viel ervan af en werd door achteropkomend verkeer doodgereden", vertelt Regazzoni. Per dag worden zo'n vijftig migranten teruggestuurd naar Italië.

foto: Angelo van Schaik

Op dit moment is er in Ventimiglia niet voldoende plekken waar migranten opgevangen kunnen worden. "Er is één plek waar ze kunnen eten, slapen, wassen en hun behoeftes doen. Dit is het enige. Hier krijgen ze één warme maaltijd per dag. Ze krijgen medische verzorging, maar we hebben alleen maar een kleine nachtopvang voor kwetsbare migranten, zoals vrouwen en kinderen. Maar verder is er niets, ook vanuit de overheid niet", vertelt Regazzoni. Door het gebrek aan opvang zwerven migranten door de stad en zoeken ze een schuilplaats waar het kan.

foto: Angelo van Schaik

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie