Waarom China nu als 'vredesduif' optreedt (tot ergernis van de VS)
- Nieuws
- Waarom China nu als 'vredesduif' optreedt (tot ergernis van de VS)
Poetin heeft gedreigd met de nucleaire kaart en zet daarmee de verhoudingen in de hele wereld nog verder op scherp. Na lange tijd stil te zijn geweest over de Russische aanval in Oekraïne, roept China nu op tot kalmte. En dat terwijl de VS Beijing juist opriep om de Russische invasie te veroordelen. Wat betekent dit voor de machtsstrijd tussen de VS en China?
Oorlog in Oekraïne zet ook relatie VS-China op scherp
China wijst sancties tegen Rusland af, maar echt kleur bekennen? Dat doet Beijing niet. “Het land wil vooral ‘vredesduif’ zijn tussen beide partijen en nadrukkelijk geen kant kiezen”, vertelt Eva Rammeloo, correspondent in Shanghai. Als China Poetin openlijk steunt, krijgt China problemen met de EU en de VS, van wie het land (economisch) afhankelijk is. Schaart China zich volledig achter Oekraïne, dan krijgt China Poetin tegen zich.
Vliegdekschepen
Hoe Beijing zich opstelt in deze oorlog, is zeer belangrijk voor de VS. “Amerika ziet China als opkomend rivaal. Een grotere rivaal dan Rusland”, zegt Paul Verhagen, Amerika-kenner en strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. “Wat de Amerikanen graag willen is de aandacht wegtrekken in Europa en zich richten op Oost-Azië. Dat wordt bijzonder lastig als Poetin ineens moeilijk doet in Oost-Europa.” China wil daarentegen graag dat Amerikaanse troepen in Europa blijven, zónder dat het een hete oorlog wordt, vertelt Verhagen. “Want bij een hete oorlog gaat Europa meer investeren in defensie. En dan kunnen Amerikanen zich richten op Azië en daar zijn vliegdekschepen neerzetten.”
Nieuwe Zijderoute
Ondertussen heeft China Washington uitgenodigd deel te nemen aan de Nieuwe Zijderoute. Toenadering zoeken is voor de Aziatische grootmacht belangrijk. Voor Beijing is het bovendien prettiger als de situatie stabiel blijft, om vervolgens stap voor stap de macht naar zich toe te trekken, zegt Verhagen. Maar met deze oorlog lijken de kaarten opnieuw te worden geschud.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.