Buitenland
VPRO

Nederlandse columnist geïntimideerd door Turkse krant

foto: Yeni Vatanfoto: Yeni Vatan
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse columnist geïntimideerd door Turkse krant

Turkse journalisten en columnisten die in eigen land moeten vrezen voor intimidatie is geen nieuws meer. Maar ook in het buitenland zijn opiniemakers met een Turkse achtergrond slachtoffer van intimidatietactieken. Dat ondervindt de Nederlandse columnist Yesim Candan nu aan den lijve. In een venijnig artikel in de online krant Yeni Vatan wordt Candan onterecht weggezet als vriend van de in Turkije verboden PKK en als moslimhater.

Nederlandse columnist geïntimideerd door Turkse krant

"Dit artikel zorgt ervoor dat ik een target ben. Ik voel me niet veilig", zegt Candan in Bureau Buitenland. De Nederlandse opiniemaakster werd niet gebeld voor het verschijnen van het bericht. Ook is niet duidelijk waarom ze als moslimhater en terroristenvriendje wordt neergezet door de online krant. Yesim Candan durft door de aantijgingen in het artikel voorlopig niet naar Turkije af te reizen. "Ik ben deze week niet naar de uitvaart van mijn oom gegaan, dat is omdat ik bang ben dat Turkse autoriteiten me gaan bevragen over de beschuldigingen."

Candan zegt dat veel kritische Turkse-Nederlanders slachtoffer zijn van dit soort valse beschuldigingen. Ze heeft daarom aangifte gedaan tegen de Turkse krant. Ook wil ze dat het Nederlandse kabinet maatregelen neemt om Nederlandse columnisten van Turkse komaf te beschermen. "Ik ben niet de eerste, maar ik wil wel de laatste zijn. Minister Grapperhaus moet hier wat aan gaan doen."

Quote

Ik ben niet de eerste maar wel de laatste, ik wil dat minister Grapperhaus deze criminelen aanpakt

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister alle afleveringen terug via een klik op deze deze knop.

Ster advertentie
Ster advertentie