Buitenland

FrieslandCampina bouwt mobiele yoghurtfabriek voor Nigeriaanse boeren

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FrieslandCampina bouwt mobiele yoghurtfabriek voor Nigeriaanse boeren

Ruim 4000 lokale boeren in Nigeria kunnen straks hun melk verkopen aan een mobiele yoghurtfabriek. Het is een idee van zuivelfabrikant FrieslandCampina, die binnenkort zo'n fabriek verscheept naar Afrika. In het NOS Radio 1 Journaal een verslag van Jeroen Schutijser.

"De testen zijn afgerond. De komende weken gaan we de fabriek weer demonteren, zodat die voor het einde van het jaar op het schip kan." Een medewerker van FrieslandCampina leidt verslaggever Jeroen Schutijser rond in de mobiele yoghurtfabriek, die nu nog in Drachten staat.

Twaalf uur

"De fabriek bestaat uit een melkopslagtank van 5000 liter, en vijf geschakelde containers van 1500 liter waarin de drinkyoghurt gemaakt wordt. De rauwe melk wordt eerst gepasteuriseerd. Daarna begint het maken van de yoghurt. Dat duurt ongeveer twaalf uur. Vervolgens wordt het verpakt in de verpakkingsmachine. De fabriek kan in een uur tijd 7000 pakjes van 100 milliliter afvullen."

Volgens Jeroen Elfers, directeur bijzondere melkstromen bij FrieslandCampina, gaat de mobiele yoghurtfabriek naar een gebied in Nigeria waar veel boeren zitten. "De melk die zij produceren, wordt dus binnenkort verwerkt tot zuivelproducten, in dit geval yoghurt."

Grote impact

"Koeien zijn daar een soort lopende koelkast. Een deel van de melk drinken de boeren zelf op, of ze maken er pap van. De rest verkopen ze aan de mensen in het dorp. Maar de verwerkingscapaciteit die onze fabriek biedt, hebben ze daar nog niet", aldus Elfers.

"We gaan ervan uit dat het een succes wordt. Daarna gaan we de fabriek opschalen en de capaciteit uitbreiden, zodat we meer melk van meer boeren kunnen verwerken. Het is geen liefdadigheid, want uiteindelijk willen we er ook geld aan verdienen, maar het heeft wel degelijk een hele grote impact op de Nigeriaanse samenleving."

Ster advertentie
Ster advertentie