Buitenland
NOSNTR

'Ministers van Financiën reserveren 250 miljard euro voor coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ministers van Financiën reserveren 250 miljard euro voor coronacrisis'

De EU-ministers van Financiën reserveren 250 miljard euro voor de bestrijding van de coronacrisis uit de pot van het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM), hebben bronnen tegen de NOS gezegd.

Spanje zou op die manier 28 miljard euro kunnen krijgen en Italië 39 miljard euro. Dat geld moet specifiek gebruikt worden voor met name de medische gevolgen van de coronacrisis. Als landen meer geld willen, dan gelden voorlopig de oude regels: eerst bezuinigen en de begroting op orde brengen.

De ministers praten vanavond in een videoconferentie over bestrijding van de coronacrisis. Nederland zal zich daarbij met hand en tand verzetten tegen het uitgeven van euro- of coronabonds, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn in Nieuws en Co.

"De zuidelijke landen pleiten daar hard voor en zijn nog niet van dat idee af. Dat is ook een grote groep landen, die al begint bij België. Dat land zegt dat zelfs die pot van 250 miljard niet voldoende is. Een eurobond betekent dat je namens iedereen geld gaat lenen en daar wil Nederland absoluut niet aan, net als Duitsland, Oostenrijk en Finland. De vraag is nu of die 250 miljard voldoende gaat zijn voor de zuidelijke landen."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie