Buitenland
NOSNTR

Hoe heeft de wapenwetgeving in de VS zich ontwikkeld afgelopen jaren?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe heeft de wapenwetgeving in de VS zich ontwikkeld afgelopen jaren?

In de Verenigde Staten is de dag net begonnen, de dag nadat een 18-jarige jongen negentien kinderen en twee volwassenen doodschoot op een school in Uvalde, in Texas. Kenneth Manusama, specialist in Amerikaans constitutioneel recht vertelt in Nieuws en co over de ontwikkelingen in de wapenwetgeving van de afgelopen jaren.

Versoepeling

"Er staat eind deze maand of in juni een zaak uit New York bij het Hooggerechtshof. Daar zal waarschijnlijk een 108 jaar oude wet van tafel worden geveegd." vertelt Manusama. "Dit is een wet waarin altijd een vergunning wordt vereist bij het dragen van een handvuurwapen in het openbaar. Dus dat is wel een verdere uitbreiding van het individueel wapenbezit."

Dat geeft volgens hem goed weer hoe het juist makkelijker wordt om aan wapens te komen. "Dat is eigenlijk een teken aan de wand van een bredere ontwikkeling dat juist wapenwetgeving wordt versoepeld door het hele land heen." Uit veel enquêtes blijkt dat dit in tegenstelling is met de publieke opinie. "Maar in heel veel conservatieve staten is juist een tegengestelde trend aan de gang. Bijvoorbeeld door het elimineren van die vergunningen. Waardoor men gewoon een winkel in kan stappen en een handvuurwapen kan kopen en vrolijk de deur uit kan lopen."

Er worden wel pogingen ondernomen om het wapenbezig in te dammen. "Laatst was er in Californië een poging tot het uitbannen van semi automatische wapens voor mensen onder de 21 jaar. Die werd in eerste instantie ingevoerd, maar door federale rechter onwettig verklaard.

Active shooter drills

Manusama woonde een tijd in New York met zijn gezin. "Als Nederlander is het nogal schokkend als je je kinderen van zeven en tien naar de basisschool stuurt en dat ze na een paar weken de eerste active shooter drills voor hun kiezen krijgen. Dat zijn oefeningen voor hen om te trainen wat je moet doen als er een school shooting is."

"Voor Amerikanen zelf was het niet super schokkend, maar als expat daar die net vers aangekomen was, was dat wel even schrikken."

Hoe heeft de wapenwetgeving in de VS zich ontwikkeld afgelopen jaren?

Ster advertentie
Ster advertentie