Buitenland
VPRO

Alle inwoners Canadees dorp naar examenfeest

foto: Jeremy T. Hetzel
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle inwoners Canadees dorp naar examenfeest

Voor het eerst in zes jaar is er eindelijk weer een eindexamenklas in het vissersdorpje Grey River. Reden voor de inwoners om een knalfeest te geven voor de drie leerlingen. En dus is het prom night voor iedereen, vertelt correspondent Tom Bijvoet in Bureau Buitenland.

Prom Night

"Zoals iedereen wel weet van film en tv-series is de graduation hier in Noord-Amerika een groot feest. Dat is in Canada niet anders dan in de VS", legt Bijvoet uit. De prom night is het dansfeest dat bij de diploma-uitreiking hoort en is een heus cultureel begrip in beide landen. "Voordat het zover is, is er meestal al maandenlang gezenuwd over feestkleding en dates. Maar ja, als de hele eindexamenklas maar uit drie leerlingen bestaat, die bovendien al sinds groep een met zijn drieën in één klas zitten, hoe gaat dat dan?" Daarom is het feest voor alle honderd inwoners in het dorpje op Newfoundland.

Kleine klassen op het eiland

"Newfoundland is een eiland en rondom het eiland liggen aan de kust dit soort geïsoleerde plaatsjes. Die heten lokaal 'outports'. Meestal zijn ze niet over land te bereiken en afhankelijk van één industrie - een visafslag, een mijn of een houtzagerij of zoiets," zegt de correspondent. "En dus telt de hele school in Grey River River maar veertien leerlingen, van groep een tot aan de eindexamenklas. Dus gemiddeld net iets meer dan 1 leerling per klas en dan wil het wel eens voor komen dat er een paar jaar helemaal geen nieuwe kinderen bijkomen en er dus geen eindexamenklassen zijn.

"Als de leerlingen verder willen studeren dan moeten ze flink reizen. Om naar de hoofdstad van Newfoundland, St. John’s, te komen, waar een universiteit is en diverse hbo- en mbo-opleidingen, moet je eerst twee uur met de boot en daarna drie uur rijden naar het dichtstbijzijnde vliegveld voor een vlucht van een uur."

Zie ook: CBC Canada over het eindexamenfeest in Grey River

Documentaire over het leven in Newfoundland

Documentaire over vissersgemeenschap van Grey River

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie