FASTNL: '151 veroordeelde voortvluchtigen opgespoord en ingerekend'
- Nieuws
- FASTNL: '151 veroordeelde voortvluchtigen opgespoord en ingerekend'
Het afgelopen jaar zijn er 151 veroordeelde voortvluchtigen opgespoord en ingerekend door Het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL). Teamleider Stef de Jonge van FASTNL deelt die nog niet gepubliceerde cijfers van het OM in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau en stelt dat de internationale samenwerking met politiediensten in populaire vluchtlanden, de afgelopen jaren is verbeterd. Toch heeft het team ook nog 32 veroordeelde voortvluchtigen in beeld in Turkije, die nog meer dan 1000 dagen detentie open hebben staan en nog niet zijn ingerekend: "We zijn op dit moment zeer actief in onderhandeling met de Turkse autoriteiten om hier iets aan te doen."
FASTNL, een samenwerkingsverband tussen politie en het Openbaar Ministerie (OM), speurt onder meer naar veroordeelde voortvluchtigen in binnen- en buitenland die nog minimaal 300 dagen gevangenisstraf hebben openstaan. Jaarlijks gaat het om 400 tot 600 gevluchte veroordeelden.
Door investeringen in internationale samenwerking en een betere informatiepositie lukt het FASTNL steeds vaker om veroordeelde voortvluchtigen op te sporen. In 2021 werden 151 gevluchte criminelen opgespoord en ingerekend, die tenminste 300 dagen detentie hadden openstaan. Stef de Jonge: "De afgelopen twee jaar lag dat aantal heel dicht bij elkaar, terwijl het er in 2019 nog beduidend minder waren, namelijk 135."
Uitlevering
FASTNL ziet dat de internationale samenwerking is verbeterd, zo ook met een land als de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai), een land waar Nederland vorig jaar een uitleveringsverdrag mee tekende, waardoor veroordeelde voortvluchtigen nu ingerekend en uitgeleverd kunnen worden. Als uitlevering niet mogelijk is, opent de Wet Overdracht en Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS) in bepaalde landen nieuwe deuren om een veroordeelde alsnog vast te krijgen: Stef de Jonge: "Turkije is voor ons wel vluchtland nummer één, Turkije levert alleen geen eigen onderdanen uit. Maar wat ze wel doen in het kader van de wet WOTS, is dat ze dan de straf overnemen. Dus we kunnen een beroep doen op die wet." Ook de samenwerking met Marokko wordt nauwer, afgelopen week tekende korpschef Henk van Essen en directeur generaal Abdellatif Hammouchi in Rabat een overeenkomst. Hierdoor verstevigen politiekorpsen elkaars informatiepositie, om georganiseerde criminaliteit in beide landen een halt toe te roepen.
Opsporing of uitlevering van criminelen is in sommige landen nog wel complex. In landen waar nog altijd de doodstraf geldt voor een drugsdelict wordt het werk van FASTNL bemoeilijkt. Stef de Jonge: "Bijvoorbeeld in Thailand. Als zij kunnen constateren dat de persoon zich bezighield met een drugsdelict, dan kunnen ze voor eigen rechter gaan spelen, met alle gevolgen van dien."
Om veroordeelde voortvluchtigen in het buitenland op te sporen, wordt binnen Europa nauw samengewerkt binnen het ENFAST-netwerk. Een samenwerkingsverband binnen Europese politiediensten. Dit netwerk beheert ook de Europe’s Most Wanted List. Ieder aangesloten land kan twee voortvluchtigen op deze lijst plaatsen waarvan wordt vermoed dat ze zich in het buitenland bevinden.
In de podcast komt Bianca aan het woord. Haar man werd op 27 juni 2015 zonder aanleiding neergeschoten door Christo Hülters, die sindsdien op de vlucht is. Hülters is vorig jaar op de Europe’s Most Wanted list geplaatst. Er is er een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor zijn aanhouding. Voor Bianca en haar man zou zijn aanhouding het laatste puzzelstukje zijn in hun verwerkingsproces.
Gerelateerde podcast
Het Misdaadbureau
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.