Buitenland
NOS

Nederlandse op Maui: 'Lijkt nu pas te bezinken hoeveel mensen overleden of vermist zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse op Maui: 'Lijkt nu pas te bezinken hoeveel mensen overleden of vermist zijn'

Nog altijd worden honderden mensen vermist na de dodelijke natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui. Volgens de officiële cijfers vielen tot nu toe 93 doden, maar veel van de getroffen gebieden moeten nog doorzocht worden. Het NOS Radio 1 Journaal zocht contact met de Nederlandse Lisette Duester (45). Zij woont met haar man en kind op het eiland.

Video niet beschikbaar

"De hele community is aan het helpen", zegt Duester. "Het lijkt alsof het veel meer bezinkt hoeveel mensen zijn overleden, hoeveel mensen nog vermist zijn en of die nog gevonden worden. De vuren zijn zo heet dat zelfs ijzer is gesmolten, ja, wat blijft er dan van de mensen over? Het is heel triest, mensen krijgen het steeds meer door."

"Aan de ene kant is het prachtig om te zien hoe de hele gemeenschap bij elkaar komt en voor elkaar zorgt, aan de andere kant kent iedereen wel iemand die iemand is verloren of nog kwijt is. Dat is verschrikkelijk om te zien."

'Scholen vangen mensen op'

"Eén van de drie branden is onder controle, dat is die in Kihei. Lahaina-brand is voor 85% onder controle en de Kula-brand is voor 60% onder controle", weet Duester. "Aan onze kant van het eiland, aan de noordkant zijn er helemaal geen branden geweest, dus daar hebben wij enorm geluk mee gehad."

"In de school van mijn zoon zijn de bibliotheek en de sportzaal met de douches open, zodat iedereen die geen huis meer heeft daar zijn devices kan opladen en kan douchen", aldus Duester.

'Er is gelukkig weer stroom'

"Wat dat betreft lijkt het allemaal wel goed te gaan, maar ik weet niet of de school zelf weer open kan. Alle leraren hebben ook groot verlies in hun eigen families. Het water is niet schoon meer en kan dus niet worden gebruikt."

"Er is gelukkig elektriciteit, dat is wel weer een voordeel", zegt Duester. "Bij de Kula-brand is een tijd geen elektriciteit geweest. In Lahaina is vandaag pas de elektriciteit weer hersteld. De hotels hebben ook weer stroom, dat is heel erg fijn. Ook daar kunnen mensen heen die hun huis hebben verloren."

r1jn maui

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie