Buitenland
NOS

Europese afspraken moeten al het plastic recyclebaar maken

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese afspraken moeten al het plastic recyclebaar maken

Alle plastic verpakkingen moeten recyclebaar worden of geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Vijftien Europese landen en 66 bedrijven hebben daartoe een samenwerkingsverband gesloten.

'Plastic Pact' wordt ondertekend

Minister Van Veldhoven van Milieu presenteert het plan vandaag in Brussel. Bij recycling worden oude verpakkingen omgevormd tot een ander product. Hergebruik wil zeggen dat de verpakking opnieuw gebruikt wordt voor hetzelfde doel. Verschillende soorten plastic komen nu nog op een grote hoop terecht, waardoor het sorteren lastig is.

65 miljoen kilo plastic

In 2017 produceerde Europa bijna 65 miljoen kilo plastic, waarvan 40 procent wordt gebruikt voor verpakkingen. Slechts 30 procent van plastic producten en verpakkingen wordt in Europa op dit moment gerecycled.

Vorig jaar maakte Van Veldhoven al afspraken met Nederlandse bedrijven en milieuorganisaties over plastic producten en verpakkingen. Samen met haar Franse en Deense collega's zette ze zich daarna in om ook op Europees niveau een overeenkomst te sluiten. Die afspraken zijn gemaakt met overheden, grote bedrijven, plasticproducenten en afvalverwerkers.

De ondertekenaars streven er overigens ook naar om het plasticgebruik met ten minste 20 procent omlaag te brengen. De overeenkomst gaat in vanaf 2025.

Ster advertentie
Ster advertentie