Buitenland
VPRO

In Noord-Macedonië zijn sommigen de wolf liever kwijt dan rijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Noord-Macedonië zijn sommigen de wolf liever kwijt dan rijk

Goed nieuws voor de biggetjes en de geitjes van Noord-Macedonië. Zij hoeven niet meer te vrezen voor hun grootste vijand want de staat moedigt inwoners aan om op de wolf te jagen. Milieuorganisaties vrezen echter dat de wolvenpopulatie te snel afneemt. "En dat is desastreus voor het ecosysteem", vertelt Arja van den Bergh in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Noord-Macedonië

Noord-Macedonië geeft thuis aan een van de grootste wolvenpopulaties van de Balkan. Veel inwoners vinden dat de wolf voor te veel overlast zorgt. De staat beloont daarom jagers met een premie per gedode wolf om het grote aantal wolven terug te dringen.

"Een van de grootste problemen is de promotie van 'jachttoerisme', buitenlandse jagers die naar Noord-Macedonië komen om op de wolf te jagen", vertelt van den Bergh. Om dat te voorkomen pleiten de organisaties voor een wijziging van de huidige jachtwet. Met jachtverboden in bepaalde periodes willen milieuorganisaties zoals Eko Svest de snelle afname van de wolf afremmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In sommige landen in Europa is het mogelijk om af te wijken van de algemene beschermingsstatus van de wolf zoals in Bulgarije en Slovenië, maar dus ook in Noord-Macedonië. De lynx en de bruine beer, de twee andere grote roofdieren in de bossen, zijn overigens wel beschermd, maar daarvan zijn er ook een stuk minder.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie