Buitenland
NOS

De bijzondere afkomst van de Britse premier Rishi Sunak

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bijzondere afkomst van de Britse premier Rishi Sunak

De Britten hebben dan eindelijk weer een nieuwe premier: Rishi Sunak. Het is een man met een bijzondere familiegeschiedenis.

De bijzondere afkomst van premier Sunak

De familie van Sunak komt oorspronkelijk uit India, maar voordat ze naar Engeland kwamen, zaten ze eerst in Oost-Afrika. "De meeste Indiërs in Oost-Afrika kwamen ergens tussen 1860 en 1920 om verschillende redenen. Vaak was het handel, maar in enkele gevallen was het, zo ook in deze familie, om de Uganda Railway te bouwen", vertelt Gijsbert Oonk, hoogleraar migratie, burgerschap en identiteit, in NOS Met het Oog op Morgen.

Uganda Railway

"De Uganda Railway werd gebouwd om een verbinding te maken tussen Mombassa en Kampala. Daarvoor hadden ze veel geschoold arbeid nodig. Die arbeid kwam met name uit de Punjab. Ik heb begrepen dat de grootmoeder van Rishi Sunak later, samen met haar man, met de migranten is meegekomen tussen 1895 en 1902."

Naar Groot-Brittannië

Zijn ouders kwamen uit Kenia en het huidige Tanzania. Waarom gingen zij naar Groot-Brittannië? "Dat had er vooral mee te maken dat begin jaren '60 Sub Sahara-Afrika onafhankelijk werd. Ook in Afrika werd er nagedacht over hoe ze Afrika gingen opbouwen na de kolonisatie. Een aantal wat extremere leiders wilden de Indiërs en Europeanen uit het land krijgen. Die Indiërs hadden een hele belangrijke koloniaal bestel. Een soort van tussenpersonen tussen de koloniale overheid en de lokale bevolking. Daar hadden ze ook goede posities aan over gehouden en goed aan verdiend. Toen Afrika voor zichzelf ging zorgen, was er ook een tendens om te zeggen: Afrika voor de Afrikanen. De Europeanen en de Indiërs hoorden daar niet bij."

"Het probleem was echter dat in de jaren '60 deze mensen geen Indiaas paspoort hadden, ze konden niet terug naar India. Zij waren gegaan voordat India onafhankelijk was geworden. De Britten wilden ze aanvankelijk ook niet hebben, dus ze zaten letterlijk in limbo. Dat heeft ook wel eventjes geduurd. Deze familie was in 1966 naar Groot-Brittannië gegaan."

Eenmaal aangekomen, werden Indiërs niet met open armen ontvangen. "Het is eigenlijk best raar, want deze mensen waren goed opgeleid. Het waren vaak artsen en onderwijzers. Ze hadden goed handelsinstinct en eigen kapitaal, waarmee ze ook een eigen business opzetten in het Verenigd Koninkrijk. En eigenlijk binnen één generatie waren ze, en daar is deze familie ook een voorbeeld van, heel succesvol en goed geïntegreerd."

Succesvol

"De ouders van Sunak hadden al een handel in medicijnen en farmacie, ze komen uit een artsenfamilie. Dat hebben ze voortgezet toen ze verder gingen in Groot-Brittanië. Het belangrijkste, en daar gingen veel Indiase families voor, is dat ze hem een hele goede opleiding hebben gegeven. Hij heeft in Stanford gestudeerd. Hij heeft daar ook zijn huidige vrouw leren kennen. Dat is de dochter van een van de rijkste Indiërs. Zij bezit ongeveer 1 procent van het aandelenkapitaal van de familie. Dat alleen al is een miljard waard. Daar zijn twee rijke Hindoe families samengekomen."

"Dus voor een deel is het opgezet van onderop, maar voor een deel is het ook door Sunak verdiend. Hij heeft gespeculeerd op de aandelenbeurzen, heeft een groot aantal bedrijven gehad waarin ze met flitskapitalen hebben gewerkt."

OOG Sunak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie