Buitenland
VPRO

New Yorkse advocaat laat huiswerk door ChatGPT maken

foto: ANP KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. New Yorkse advocaat laat huiswerk door ChatGPT maken

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in diverse sectoren neemt toe, en dat heeft soms nogal onvoorziene gevolgen. In New York heeft een bekende schade-advocaat openbaar zijn excuses moeten aanbieden nadat hij een onzin-pleitnota indiende die was opgesteld met behulp van de populaire chatbot: ChatGPT. "Uit dit voorbeeld blijkt in ieder geval wel weer dat robots onze banen voorlopig dus nog niet af zullen nemen", vertelt Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Verenigde Staten

Steven Schwartz, een Amerikaanse advocaat, vertegenwoordigde een passagier in een zaak tegen een luchtvaartmaatschappij vanwege verwondingen door een serveerwagentje in het gangpad van het vliegtuig. Het bleek echter dat ten minste zes van de door hem ingediende zaken, als onderzoek voor zijn pleidooi, niet-bestaande rechterlijke beslissingen bevatten, compleet met nep citaten en referenties. De bron van deze valse informatie was ChatGPT.

Schwartz verklaarde dat hij vóór deze zaak nooit eerder ChatGPT had gebruikt als bron voor juridisch onderzoek. Desondanks is de zaak nog niet afgedaan. "De rechter was er niet blij mee om dit te horen. Op 8 juni vindt een hoorzitting plaats waarbij Schwartz geconfronteerd kan worden met mogelijke sancties voor zijn handelen", vertelt van Houwelingen.

Deze gebeurtenis werpt een bredere vraag op in de Verenigde Staten over de grenzen van het gebruik van ChatGPT ziet van Houwelingen. "Slechts 14 procent van de volwassenen in de VS heeft ervaring met ChatGPT. In het Congres en het Witte Huis wordt er al gesproken over mogelijke regulering maar dat verloopt vooralsnog erg traag."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie