Buitenland
PowNed

'Zorgen om cultuurverzetsheld Omara Khan Massoudi in Kabul'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorgen om cultuurverzetsheld Omara Khan Massoudi in Kabul'

Omara Khan Massoudi, directeur van het Afghaans Nationaal Museum in Kabul, is een echte cultuurverzetsheld: hij heeft in het verleden tijdens het Taliban-regime met gevaar voor eigen leven ervoor gezorgd dat een groot deel van de Afghaanse cultuurcollectie beschermd werd. Denk aan religieuze en historische artefacten, maar ook Boeddha's en allerlei soorten kunst. "Toen de Taliban kwamen, werd alles wat niet islamitisch was vernield en verhandeld, hij heeft geprobeerd een deel te beschermen door valse muren in het museum te bouwen waarachter hij dingen verstopte en een deal te sluiten met het Ministerie van Defensie van Afghanistan om een deel daar te verstoppen", legt Els van der Plas, ex-directeur van het Prins Clausfonds, uit.

Video niet beschikbaar

Zij maakt zich nu zorgen om zijn veiligheid, want ze kan geen contact meer met hem krijgen: "Wij hebben in 2004 de Prins Claus-cultuurprijs aan deze man uitgereikt. Hij woont daar nu nog steeds en mijn zorg gaat uiteraard nu naar hem. De vraag is wat gaan de Taliban doen? In de vorige periode waren ze echt verschrikkelijk. Mensen werden gevangen gezet en vermoord als ze muziek maakten wat niet islamitisch is. Ik weet oprecht niet hoe het met hem is. Dit soort helden wil je echt koesteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie