Buitenland
NOS

Nancy Pelosi bezoekt Taiwan: China kondigt maatregelen aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nancy Pelosi bezoekt Taiwan: China kondigt maatregelen aan

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is druk bezig met haar programma in Taiwan. Gisteravond laat, Taiwanese tijd, kwam ze aan in hoofdstad Taipei. Inmiddels heeft ze onder anderen de Taiwanese president Tsai Ing-wen ontmoet. China is het niet eens met haar bezoek en houdt militaire oefeningen bij Taiwan.

Nancy Pelosi bezoekt Taiwan

“Ze hebben elkaar vooral geprezen”, vertelt China-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. “Pelosi heeft gezegd dat ze er vooral heel trots op is dat Taiwan een democratische staat is en geleid wordt door een vrouwelijke president. Tsai Ing-wen heeft Pelosi heel erg bedankt voor haar trouwe en de onwankelbare steun van haar en Amerika.”

Parlement

Pelosi heeft ook het Taiwanese parlement bezocht. “Daar heeft ze gezegd dat de democratische samenwerking tussen de parlementen versterkt moeten worden. Ze was heel blij dat er hier een democratie is. ‘Jullie zijn een van de meest democratische landen in de regio.’ Ook vanuit het idee dat Taiwan dan een soort buffer of het land is dat de democratie in Oost-Azië bewaakt.”

“Ook is er gepraat over meer samenwerking op het gebied van het maken van computerchips. Aan beide kanten is er veel waardering, enthousiasme en wil uitgesproken om verder te gaan met deze samenwerking.”

China

Het bezoek aan Taiwan ligt gevoelig in China. Het land kondigde gisteren al gerichte militaire actie aan. Nu schort China ook de invoer van citrusvruchten en vis vanuit Taiwan op. “De militaire oefeningen zijn gisteravond begonnen en moeten tot waarschijnlijk zondag duren. Als je kijkt naar de kaart van Taiwan, zullen die oefeningen plaatsvinden aan alle kanten van het land. Dat is vooral ter afschrikking bedoeld.”

“Er zijn ook wat economische maatregelen afgekondigd. Als het economische verbod groter wordt, zal dat Taiwan best wel kunnen schaden. Zo’n 30 procent van alle producten uit Taiwan gaat naar China. Dat zijn nu vooralsnog kleine en symbolische verboden. ”

Achter de hand

“We weten het niet zeker, maar het lijkt erop dat China nog maatregelen achter de hand heeft. China zal door het bezoek meer reden vinden om te zeggen: we houden Taiwan meer onder bedwang en aan de lijn. We houden ze militair dichterbij, want Taiwan ontvangt regeringsvertegenwoordigers. China neemt alle argumenten in handen en ziet ook alle argumenten in handen om te zeggen dat ze militair strakker moeten letten op Taiwan, want anders trekt Amerika het land van ze weg.”

Reacties

Filmmaker David Verbeek woont en werkt in de hoofdstad van Taiwan, Taipei. “Gisteravond was het rond de 101, de grote wolkenkrabber hier, iconisch en waar Pelosi ook verblijft, heel erg druk. Er was een enorme file. Er waren ook aanhangers van de politieke stromingen aanwezig”, vertelt hij.

“Enerzijds wordt Pelosi heel erg verwelkomd. Op die wolkenkrabber stond ook met LED-lichten: Taiwan loves America and Pelosi. Dus dat was vanuit de gebouwen was het een eenduidig signaal. Maar op de straat heb je enerzijds: thank you en welcome. En aan de andere kant heb je ook mensen die tot een minderheid behoren en pro-eenheid zijn.”

Eenheid

“Helemaal bij China horen willen ze niet. Er is wel een politieke stroming die de relaties heel erg willen normaliseren. Ze willen zoveel meedoen met de economische motor van China en zien het nut niet van de afzondering. Niemand heeft zin in oorlog. Wat dat betreft, heeft de oorlog in Oekraïne mensen er anders naar doen kijken. Heel lang hebben mensen het gehad over allerlei manieren die China heeft om invloed uit te oefenen op Taiwan.”

Angst

“Het houdt mensen wel bezig. Mensen weten het wel, maar anderzijds dit is een eiland wat al zeventig jaar niet officieel erkend wordt of in vredestijd leeft. Dat er raketten op dit eiland gericht staan, is al twintig of dertig jaar aan de hand. Je zou het wat dat betreft ook een beetje kunnen vergelijken met Noord- en Zuid-Korea. Je hoort van mensen in Seoul dat het een beetje langs hun heen loopt. Dat is hier ook hetzelfde.”

RJN Taiwan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie