Buitenland

Een abortus op je strafblad - in Bolivia gebeurt het

foto: Foto's: Sytske Susie Jellemafoto: Foto's: Sytske Susie Jellema
  1. Nieuwschevron right
  2. Een abortus op je strafblad - in Bolivia gebeurt het

[KRO-NCRV] Per dag worden er zo'n 185 abortussen gepleegd in Bolivia, een land van bijna 11 miljoen inwoners. Dat is meer dan twee keer zo veel als in Nederland. Omdat abortus zo goed als verboden is in het Zuid-Amerikaanse land (er worden uitzonderingen gemaakt bij verkrachting of incest), vinden deze abortussen plaats in clandestiene klinieken waar het lang niet altijd op een veilige manier gebeurt.

Dagelijks komen vrouwen met bloedingen en infecties in het reguliere ziekenhuis na complicaties van een niet goed uitgevoerde abortus. Niet iedereen overleeft het, en degene die het wel overleeft, wacht soms een nieuwe onaangename verrassing: een strafproces. Dit jaar nog zaten 6 vrouwen vast omdat ze een abortus hadden laten plegen.

Abortus en een strafblad

Leonidas (28) is één van hen, vertelt vrouwenrechtenactiviste Gladys Rada. Leonidas verdiende haar geld door op straat sokken te verkopen. Ze wist niet wat haar overkwam toen ze vanuit het ziekenhuis rechtstreeks naar de gevangenis werd gestuurd en - nog vol verwondingen - in een koude cel zonder voorzieningen terechtkwam. Ze had geen geld voor een advocaat, maar wist dankzij de inzet van activiste Rada vrij te komen. Nu heeft ze een strafblad en moet ze zich elke maandag melden op het bureau.

Quote

Ik vraag God elke dag om vergiffenis

Dankzij een nieuwe abortuswet die op dit moment door het parlement wordt goedgekeurd, wordt het straks iets makkelijker voor vrouwen om abortus te laten plegen. Als je kan aantonen dat je studeert of voor ouderen of gehandicapten zorgt, worden vrouwen niet langer strafbaar gesteld als ze de in de eerste 8 weken van hun zwangerschap abortus plegen. Toch heerst er nog een groot taboe op abortus.

'Behandeld als criminelen'

Zelfs vrouwen die abortus gepleegd hebben, worstelen met hun katholieke geloof en met de schaamte tegenover de familie en partner. "Ik vraag God elke dag om vergiffenis", vertelt Gloria (een gefingeerde naam). Ze was niet in staat om de zorg te dragen voor nog een vijfde kind, nadat ze er al vier had.

"Abortus is gerelateerd aan armoede", valt activiste Rada haar bij. "Het zijn arme vrouwen met weinig kennis van preventie van zwangerschap die dit overkomt. En zij worden vervolgens behandeld als criminelen." Als het aan Rada ligt, gaat de abortuswet nog veel verder, en wordt deze helemaal uit het strafrecht gehaald. Maar zover lijkt het nog niet te zijn in Bolivia.

Beluister de reportage hier terug:

Abortus straks niet meer strafbaar in Bolivia

Ster advertentie
Ster advertentie