Buitenland

Politieke crisis Irak: 'Machtsstrijd tussen sjiitische leiders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke crisis Irak: 'Machtsstrijd tussen sjiitische leiders'

Irak verkeert in een politieke crisis. Afgelopen vrijdag gingen duizenden betogers de straat op. Ook houden ze het parlement nu al een paar weken bezet. De betogers zijn aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr. VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert sprak afgelopen vrijdag met hem en vertelt in De Nieuws BV over de situatie aldaar.

Explosieve situatie

Hennis-Plasschaert geeft aan dat er in Irak sprake is van een explosieve situatie. Op dit moment is de regeringsformatie en de VN-gezant geeft aan dat er veel strijd onderling is, vooral binnen het shia-huis, daarmee worden de sjiitische partijen bedoeld.

Machtsstrijd

Wat er nu gaande is op politiek vlak is een machtsstrijd tussen sjiitische leiders. Hennis-Plasschaert legt uit dat de politiek in Irak erg complex is en er sjiitische, soennitische en Koerdische partijen zijn. De kwestie speelt zich af binnen de sjiitische partijen. "Als de sjiitische leiders niet tot een overeenstemming komen, dan wordt het heel erg moeilijk een weg voorwaarts uit te stippelen", aldus Hennis-Plasschaert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontmoeting al-Sadr

Afgelopen vrijdag ontmoette Hennis-Plasschaert sjiitisch leider al-Sadr. De VN-gezant omschrijft hem als een politieke, maar ook religieuze leider met een enorme aanhang. Wat er afgelopen week gebeurde is dat al-Sadr zijn achterban mobiliseerde. Hennis-Plasschaert legt uit dat al-Sadr een invloed heeft die wij ons in Nederland niet kunnen voorstellen. "Zijn woord is iets waar iedereen zich aan houdt."


De boodschap van al-Sadr is dat Irak vrij moet worden van corruptie en dat er hervormingen doorgevoerd moeten worden. Nobele woorden volgens Hennis-Plasschaert, maar hoe gaat dit aangepakt worden, vraagt de VN-gezant zich af: "Via een democratisch mechanisme of door steeds nadrukkelijker op straat aanwezig te zijn met de kans op enorme escalatie en het gebruik van geweld?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie