Buitenland
NOSNTR

Nieuwe corona-uitbraak in Braziliaanse stad Manaus, regering verliest controle

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe corona-uitbraak in Braziliaanse stad Manaus, regering verliest controle

In de Braziliaanse stad Manaus hebben ze de corona-uitbraak niet meer onder controle. Ziekenhuizen hebben een nijpend gebrek aan zuurstof voor de patiënten. Zelfs de hulp van Venezuela is nu ingevlogen, ondertussen heerst er ook een nieuwe corona-variant. Kortom, de situatie is nijpend te noemen.

Het land neemt rigoureuze maatregelen om het virus zo veel mogelijk nog in te dammen, maar het blijkt moeilijk. Er is zelfs sprake van een panieksituatie. "De ziekenhuizen zijn vol, families brengen zuurstof en artsen bepalen welke patiënten zuurstof krijgen. Ondertussen staan er op het kerkhof mensen in de rij om hun familieleden te begraven en is er daarnaast ook een avondklok afgekondigd van zeven uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends", vertelt NOS-correspondent Nina Jurna in Nieuws en Co.

In Brazilië hebben de deelstaten over het algemeen een eigen autonomie. Gouverneurs kunnen dus ook zelf beslissen om extra hulp in te roepen. President Bolsonaro heeft al een legervliegtuig gestuurd naar de regio en nu biedt Venezuela ook hulp. "Dat is natuurlijk vrij opmerkelijk, omdat Venezuela zelf ook in crisis zit", legt Jurna uit.

Groepsimmuniteit blijkt illusie in Brazilië

Het heeft zo enorm uit de hand kunnen lopen doordat Manaus in feite de eerste stad was in Brazilië waar de crisis enorm hard uitbrak. "Toen konden de ziekenhuizen de zorg al niet meer aan. Het is daarnaast ook een arme deelstaat en toen stierven mensen in hun eigen huis. Vervolgens bleek een paar maanden later dat minimaal de helft van de bevolking het virus al gehad heeft. Volgens de onderzoekers zou er dus groepsimmuniteit zijn."

Maar het tegendeel bleek waar. In November brak vervolgens een tweede golf van het coronavirus uit in de stad. "Nu is de stad daardoor alsnog getroffen, dat is de situatie waarin we nu zitten. Het is nu zelfs zo dat er een Braziliaanse variant is van het virus. Dat werd duidelijk nadat er Japanners uit Brazilië reisden, eenmaal in Japan werd de nieuwe variant bij hen ontdekt. Het schijnt dat deze variant ook sneller verspreid dan de eerste variant. Het zorgde er wel voor dat heel Zuid-Amerika de grenzen sluit voor Brazilië."

N&C Brazilë

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie