Buitenland
NOSNTR

Overleeft het Iraanse regime deze volkswoede? 'Schrijnend, maar ook hoopgevend'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overleeft het Iraanse regime deze volkswoede? 'Schrijnend, maar ook hoopgevend'

Uit protest je hoofddoek verbranden en je haar kort knippen. Het gebeurt al de hele week in Iran. Aanleiding is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, nadat de religieuze politie haar had gearresteerd omdat haar hoofddoek niet goed zat. De Iraanse overheid probeert de volkswoede de kop in te drukken, maar de geest lijkt uit de fles. Het dodental bij de protesten blijft oplopen. In Nieuws en Co een gesprek met de Nederlands-Iraanse regisseur Kaweh Modiri. Hij maakte een film over zijn halfzus, die geëxecuteerd werd door het regime van de toenmalige ayatollah Khomeini.

"Ik kijk met een mengeling van gevoelens naar de beelden uit Iran. Het is schrijnend om te zien hoe het regime te werk gaat, maar ook hoopgevend om te zien hoe de mensen net passie en bravoure in opstand durven te komen. Met gevaar voor eigen leven", zegt Modiri.

"Op een andere manier is ook niet om te gaan met dit regime, dat zo goed is in het onderdrukken van mensen. Mensen zijn het gewoon zat."

'Vrouwen hebben veel meer steun'

"Vrouwen in Iran hebben altijd al een prominente rol gehad. Het is een land waar vrouwen heel erg goed opgeleid zijn en een belangrijke functie hebben in het dagelijks leven. In dat opzicht is deze opstand niet heel erg verrassend. Maar wat anders is, is dat iedereen zich achter deze vrouwenbeweging schaart", aldus Modiri.

"Het is allemaal gebeurd nadat Mahsa Amini zo ernstig is mishandeld door de moraalpolitie dat ze daaraan is overleden. Dat heeft de vonk van de opstanden doen ontstaan. Vrouwen steken hun hoofddoek in de fik, nemen video's op waarin ze hun haren kortknippen en de mannen scharen zich achter hun. Dat is heel bijzonder."

Hoop op verandering

"De hoop dat er verandering op komst is, is heel erg sterk. Er blijven vragen: als dit regime ten val komt, wat dan? Er is geen oppositie. Maar het is heel duidelijk dat de bevolking dit regime niet meer wil", weet Modiri.

"De geestelijk leider kon in het verleden alle hervormingen tegenhouden. Nu, met de ziekte van de geestelijk leider, is er een kantelpunt waarbij het mogelijk is om verandering tot stand te brengen. Diegene die boven de wet staat is aan het einde van zijn Latijn gekomen. Wat er daarna gebeurt, dat blijft een enorm vraagstuk."

NC Iran

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie