Buitenland
NOS

Migranten begeleid naar nieuw kamp Lesbos, kliniek geblokkeerd

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Migranten begeleid naar nieuw kamp Lesbos, kliniek geblokkeerd

De Griekse politie begeleidt honderden migranten naar het nieuwe tentenkamp op Lesbos. Zeventig vrouwelijke agenten met tolken proberen vrouwen ertoe over te halen met hun kinderen naar het kamp te gaan. Volgens de politie zijn er inmiddels ruim duizend mensen overgebracht.

Video niet beschikbaar

Nadat vorige week het kamp in Moria afbrandde, is er veel medische hulp nodig. Artsen Zonder Grenzen meldt dat net nu de toegang tot de noodkliniek geweigerd werd. "Het is een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling dat een politie-actie een hogere prioriteit is dan het verlenen en krijgen van medische hulp. We hebben na zeven uur afwachten de kliniek kunnen openen, maar het is een schande dat dat zo lang heeft geduurd", zei Joost Rentema in Radio Tour de France.

Lange rijen

Een verplichte coronasneltest bij de ingang leidt tot lange rijen. Er zijn de afgelopen dagen bij het nieuwe kamp ruim zeventig mensen positief getest. Zij zitten in quarantaine.

Maandag namen al 800 mensen hun intrek in de tenten. Er is plaats voor minstens 5000 mensen en het is de bedoeling dat het kamp de komende tijd verder wordt uitgebreid. Er mag geen pers bij.

'Beleid moet onder de loep genomen worden'

Rentema liet zich ook kritisch uit over het beleid van Griekenland: "Mensen willen niet meer het beleid van Moria. Dat zorgt voor een hele hoop onzekerheid. Dat nieuwe kamp lijkt nu een mooie nieuwe oplossing, maar deze mensen moeten geëvacueerd worden en in veiligheid gebracht worden. Dit moet een tijdelijk kamp zijn en het migratiebeleid op de Griekse eilanden van de afgelopen vijf jaar moet eens ernstig onder de loep genomen worden."

Brandstichting

Het nieuwe kamp is opgebouwd vanwege de brand die vorige week het kamp Moria verwoestte, waar ruim 12.000 mensen woonden. Sindsdien leven duizenden migranten op straat. Velen hopen via het vasteland naar andere plekken in Europa te kunnen gaan.

Dinsdag werden vijf mensen opgepakt op verdenking van brandstichting, later werd ook een zesde persoon gearresteerd.

Lesbos

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie