Buitenland

Ontvoering Bolt en Follender: hoe gevaarlijk is ELN?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontvoering Bolt en Follender: hoe gevaarlijk is ELN?

[KRO-NCRV] Presentator Derk Bolt van het televisieprogramma Spoorloos wordt sinds zaterdag samen met zijn vaste cameraman Eugenio Follender vastgehouden in Colombia. De beweging bevestigt noch ontkent. Volgens de Colombiaanse regering is de guerillabeweging ELN verantwoordelijk.

Bolt en Follender zouden, volgens lokale media, in het departement Norte de Satander worden vastgehouden. Dit is een onderdeel van Catatumbo, een gevaarlijke regio in het noorden van Colombia, grenzend aan Venezuela. In deze regio zijn verschillende guerrillabewegingen en drugsbendes actief. De Rijksoverheid geeft voor dit gebied dan ook, net zoals vele andere delen van Colombia, een negatief reisadvies.

Het Mediaforum over het ontvoerde Spoorloos-teamDat dit een gevaarlijk gebied is, beaamt Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman. "Maar ik zeg altijd: als je je goed voorbereidt, kun je overal reizen." Die goede voorbereiding betekent volgens Koopman dat je goed contact legt met lokale journalisten en bewoners in het gebied.

Koopman gaat er vanuit dat Bolt en Follender dat hebben gedaan. "Ze hebben beide veel ervaring en zijn al op veel gevaarlijke plekken geweest." Bolt en Follender werken al twintig jaar samen. "Helaas geeft zelfs een goede voorbereiding nooit 100% garantie."

'ELN is verantwoordelijk'

Volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging Ejército de Liberacion Naciona (ELN) verantwoordelijk. De Colombiaanse overheid eist dat de twee journalisten per direct worden vrij gelaten. Het ligt volgens Koopman voor de hand dat ELN inderdaad verantwoordelijk is voor de ontvoering: "Zij domineren het gebied".

ELN is een links Nationaal Bevrijdingsleger dat is opgericht in de jaren zestig. Naar schatting zijn er tussen de 1300 en 2500 strijders actief.

Bron: ANP

ELN wilde, net zoals in Cuba, een marxistische revolutie ontketenen. Zij wilden de kloof tussen arm en rijk verkleinen. De kapitalistische economie moest worden vervangen door een socialistisch systeem. Anders dan bij rivaal, FARC, sloten voornamelijk katholieken zich aan bij deze beweging.

Koopman noemt ELN gewelddadig en onberekenbaar: "Je weet niet zo goed wat je aan ze hebt". ELN verkrijgt inkomsten voornamelijk door gewapende acties, waaronder ontvoering en afpersing. Daarnaast houden ze zich ook bezig met drugshandel.

Deadline voor de ontwapening van de FARC

'Journalisten worden snel vrijgelaten'

Koopman verwacht dat Bolt en Follender niet heel lang vastgehouden zullen worden. De ELN-guerrilla's zijn erg voorzichtig als het gaat om journalisten. Ze willen namelijk geen negatieve publiciteit.

Dat bleek wel toen vorig jaar een Spaanse correspondent na een week weer vrij werd gelaten. Dit geldt ook voor andere voorbeeld: "Ik ken vier voorbeelden van journalisten die in de afgelopen jaren zijn ontvoerd door de ELN of FARC. Alle vier zijn ze vrij snel weer vrijgelaten."

Spoorloos is een programma van de KRO-NCRV dat zich richt op het opsporen van bloedverwanten die elkaar nog nooit of heel lang niet gezien hebben. Dit keer was Bolt samen met cameraman Follender in Colombia op zoek naar de biologische moeder van een geadopteerde Nederlander.

Ster advertentie
Ster advertentie