Buitenland
VPRO

Turks menstruatieverlof: geen doekje voor het bloeden

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Turks menstruatieverlof: geen doekje voor het bloeden

Het Turkse literaire tijdschrift Kafa gaat verlof invoeren voor menstruerende medewerkers. Een opmerkelijke zet, vertelt journalist en Turkije-deskundige Zehra Kaya in Buitenland Uitgelicht.

Buitenland Uitgelicht: Turkije met Zehra Kaya

Taboe

Met het verlofrecht van twee dagen wil het tijdschrift, waar regelmatig bekende Turkse acteurs en zangers in publiceren, meegaan in de aandacht voor gendergelijkheid. “Ongesteldheid maakt deel uit van gendergelijkheid en mag geen taboe meer zijn”, legt de journalist uit. Want volgens Kaya is het niet alleen nieuw dat dit recht wordt ingevoerd, maar ook dat het taboeonderwerp nu bespreekbaar is. “Menstruatie is een onderwerp dat in ieder geval in Turkije absoluut niet wordt besproken tussen vrouwen en mannen. En van vrouwen wordt eigenlijk ook verwacht dat ze bij het kopen van de hulpmiddelen zoals maandverband ook zorgen dat ze dat meteen wegstoppen, zodat niemand dat hoeft te zien.”

Testosteron

Het besluit van het tijdschrift leidt op sociale media tot wisselende en ook opvallende reacties. Zo spreken verschillende vrouwen de verwachting uit dat er misbruik van het verlof zal worden gemaakt. Ook de beroemde actrice Nurgul Yesilcay is kritisch op het besluit. Zij verweet Kafa dat het bedrijf testosteron uitstraalt en dat er waarschijnlijk geen vrouwen werken. Maar dat mannen er juist overwegend positief op reageren is volgens Kaya evengoed bijzonder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kafa zou met haar initiatief graag andere mediabedrijven inspireren en aansporen hetzelfde te doen, maar Kaya betwijfelt of dat lukt. Het bericht is volgens de journalist niet breed opgepakt in de media en lijkt genegeerd te worden. Ook focussen de media die er wel aandacht aan geven vooral op reacties zoals die van Yesilcay.

Nog terrein te winnen

Wereldwijd zijn er maar weinig landen die zoiets als een menstruatieverlof hebben: Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië en Zambia. Spanje zou met het wetsvoorstel voor betaald menstruatieverlof, dat half mei werd gepresenteerd, het eerste Europese land kunnen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer weten? Lees het artikel Give women menstrual leave so we can stop pretending periods don't exist van The New Statesman.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie