Buitenland

Geert Mak: 'Amerikaans imperium verkruimelt, nieuwe wereldorde op komst'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Mak: 'Amerikaans imperium verkruimelt, nieuwe wereldorde op komst'

Schrijver en journalist Geert Mak ziet een nieuwe wereldorde ontstaan na het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en de razendsnelle opmars van de Taliban. "Je ziet dat het Amerikaanse imperium langzaam verkruimelt. Ze steken heel veel energie in verre oorlogen en verwaarlozen alle binnenlandse problemen", zegt hij in Dit is de Dag. De val van Afghanistan heeft ook symbolische betekenis denkt Mak. "Dit was bijna onvermijdelijk, symboliek is heel belangrijk in de politiek. Dit is voor Amerika een rampzalig theater".

Amerikadeskundige Victor Pak denkt niet dat Amerika zijn leidende rol op het wereldtoneel zal verliezen. "De vergissing die veel mensen maken is dat mensen denken dat dit het einde is van het Amerikaanse imperium. Ze hebben nog talloze militaire bases en de NAVO wordt op de been gehouden door Amerikaans geld".

Volgens Mak maken de Verenigde Staten een terugtrekkende beweging: "Amerika heeft de neiging om zichzelf af te sluiten. Je ziet een imperium dat zichzelf terugtrekt." Hij ziet een grote verandering in de houding van de Verenigde Staten richting het buitenland. "Twintig jaar geleden was het Amerikaans beleid om democratie uit te stralen en om dat ook in andere landen te brengen. Wat er dit weekend is gebeurd is een definitieve streep onder die aspiraties en intenties".

Quote

Er komt geen machtsvacuum op het wereldtoneel maar wel een andere wereldorde.

Geert Mak

Geert Mak denkt dat er een nieuwe wereldorde zal ontstaan. "Er komt geen machtsvacu├╝m op het wereldtoneel maar wel een andere wereldorde. Amerika zal niet meer de grote overmacht zijn. De tegenpool is nu een dynamisch China. En Amerika zal meer naast en met China moeten werken." Mak ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor Europa: "Ze moeten een eigen rol spelen en niet meer onder de paraplu van Amerika."

America First

Mak snapt de beslissing van Joe Biden om troepen terug te trekken uit Afghanistan maar is ook kritisch: "We ontkennen, en dat doen we vaak in het Westen, de kracht van onze tegenstanders. Je zag een uitstekend geregisseerde machtsovername van de Taliban, dat was ongelofelijk goed en slim geregisseerd."

Toch denkt Victor Pak, journalist voor tijdschrift Elsevier dat Joe Biden wel een goede keuze heeft gemaakt: "Het is een groot succes maar dat zien we op dit moment nog niet. We vergeten dat hij president is van de VS. Hij is niet de president van de wereld. Dit is een pleister die je eraf moet trekken".

Is de val van Afghanistan ook eind van de Westerse wereldorde en van Amerika als politieagent van de wereld?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie