Buitenland
VPRO

Een besmettingsrecord in India: hoe kon het zo uit de hand lopen?

foto: Punit Paranjpe / AFPfoto: Punit Paranjpe / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een besmettingsrecord in India: hoe kon het zo uit de hand lopen?

Niet eerder tijdens de coronapandemie steeg het aantal besmettingen ergens zo hard als gisteren in India. Het land telde maar liefst 314,835 nieuwe gevallen, in 24 uur tijd. De ziekenhuizen raken vol en er ontstaat zelfs een tekort aan zuurstof. Hoe heeft de situatie zo uit de hand kunnen lopen?

In Delhi staan lange rijen voor het ziekenhuis, wanhopige familieleden brengen patiënten naar de ingang en smeken om aandacht van de dokters. Beelden van de BBC toonden hoe mensen overleden op de stoep voor de deur van het ziekenhuis, wachtend op zuurstof die niet kwam.

VPRO BB India

"Bij het teruglopen van de besmettingen, merkte je dat mensen overmoedig werden", vertelt correspondent Eva Oude Elferink vanuit India. Onlangs hield minister-president Modi zelfs nog een enorme campagnebijeenkomst. "Dit is de grootste menigte die ik ooit heb gezien!", zei hij zelf.

Laatste strohalm

Ondertussen lopen de besmettingen sterk op, maar blijft de regering terughoudend met het nemen van strenge maatregelen. "De lockdown van vorig jaar heeft de economie hard geraakt en wordt nu echt gezien als een laatste strohalm. Strenge restricties zie je nu veel minder, daarom zijn de besmettingen moeilijk te beperken", vertelt Oude Elferink.

En met die sterk oplopende besmettingen ontstaan nu dramatische taferelen, door een tekort aan zuurstof in de ziekenhuizen. En dat terwijl er genoeg geproduceerd wordt. "Het probleem zit in de leveranties aan de ziekenhuizen", zegt Oude Elferink.

"Binnenlandse transporten worden tegengehouden door lokale autoriteiten, die willen niet dat zuurstof vanuit hun staat naar een andere staat wordt gebracht. Iedereen wil het voor zichzelf houden. De regering heeft inmiddels aangekondigd om dit te gaan aanpakken, maar de voorraden zijn in veel ziekenhuizen al bijna op."

Komt de logistiek nu wél op orde? En verandert de houding van Modi? Eva Oude Elferink deed verslag in VPRO-programma Bureau Buitenland.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie