Buitenland
VPRO

Biden voorspelt chaos aan de grens na einde covid-noodtoestand

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden voorspelt chaos aan de grens na einde covid-noodtoestand

In Verenigde Staten loopt vandaag een corona-noodwet af waarmee de Amerikaanse regering migranten buiten de deur kon houden. Verwacht wordt dat duizenden migranten per dag de oversteek maken naar Amerikaans grondgebied. In de stad El Paso, de stad waar migranten aankomen, is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. De Biden-regering stuurt 1500 militairen naar de zuidgrens, vertelt correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Hoogspanning met migranten aan grens VS

Aflopen corona-noodwet

De afgelopen jaren kon de Verenigde Staten migranten die illegaal het land binnen komen zonder asielprocedure terugsturen naar Mexico. Nu de noodwet afloopt steken duizenden asielzoekers, die in Mexico hebben gewacht, de grens over. De burgemeester van de Texaanse grensstad El Paso heeft de noodtoestand uitgeroepen. "In El Paso slapen nu al migranten op straat. De stad wil mensen onder brengen in scholen", vertelt van Houwelingen. Ook Washington anticipeert op chaos aan de grens. President Biden stuurt 1500 militairen naar de grens voor logistieke en administratieve ondersteuning. Volgens van Houwelingen is dit een politieke zet: "hij wil hiermee aan migranten en Amerikanen laten zien dat hij niet 'soft' op migratie is."

Heet hangijzer

Migratie is een heet hangijzer voor de Biden-regering. "Biden zit klem tussen zijn beloften en de realiteit", zegt van Houwelingen. De Amerikaanse president beloofde een humaner asielbeleid maar door toenemende politieke ontrust in Midden-Amerika en het mislukken van oogsten stijgen de migratie-aantallen. "Republikeinen zetten Biden neer als een man die geen controle heeft op de grens", vertelt van Houwelingen. Terwijl Biden van de linkse vleugel in zijn partij juist het verwijt krijgt dat hij het beleid van Trump doorzet. "Progressieven zijn teleurgesteld dat Biden de corona-noodwet in stand heeft gehouden." De regering wil het asielsysteem aanpassen zodat migranten sneller worden uitgezet. Ook wordt er gesproken over detentiecentra voor gezinnen in de landen Colombia en Guatemala.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie