Buitenland
VPRO

Amerikaanse senatoren mogen voortaan ook in korte broek werken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse senatoren mogen voortaan ook in korte broek werken

Nette kleding is niet meer verplicht in de Amerikaanse Senaat, kondigde meerderheidsleider Chuck Schumer deze week aan. Vooral Republikeinen zijn bepááld niet te spreken over deze ontwikkeling, vertelt correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Buitenland uitgelicht: lossere kledingvoorschriften voor Amerikaanse senatoren

Korte broek en hoodie

Officieel golden jarenlang strikte kledingvoorschriften, maar een aantal senatoren hield er al langer een losse kledingstijl op na. Zo staat de Democratische senator John Fetterman erom bekend dat hij in een hoodie en met een korte broek aan op het werk verschijnt. 'Aanvankelijk trok hij wel een pak aan', vertelt correspondent Karlijn van Houwelingen, "maar sinds hij opgenomen is geweest vanwege een zware depressie, draagt hij vooral die korte broek."

Senator voor Arizona Kyrsten Sinema zat eerder al eens de Senaat voor in een knalroze shirt met de tekst 'Dangerous creature' erop. "Van haar verwacht ik nu nog meer kleurrijke jurken en knallende outfits", zegt Van Houwelingen.

Afschuw onder Republikeinen

Verschillende senatoren uitten hun afschuw over de versoepeling van de voorschriften. De kritiek komt vooral vanuit de Republikeinse Partij. Zo schreven 46 Republikeinen een gezamenlijke brief aan Schumer, waarin zij eisen dat zakelijke kleding weer verplicht wordt, om 'het decorum van de Senaat te beschermen'. De Senaat is een plaats van eer en traditie, schrijven zij. 'De wereld bekijkt ons op deze plaats, en we moeten de heiligheid ervan koste wat kost beschermen.'

Andere Senatoren kiezen voor een ludiekere manier van protesteren. Zo grapte de Republikeinse Senator Susan Collins tegen de pers dat zij in een bikini naar het werk zou komen.

Breakdancen

Fetterman zelf pareerde de kritiek met de opmerking dat de Republikeinen waarschijnlijk bang zijn dat hij zou beginnen te breakdancen in zijn shorts. Dat zou niet gebeuren, verzekerde hij verslaggevers. Dat er zo’n ophef over zijn kleding was ontstaan, vond hij zwaar overdreven.

"Je zou denken dat ze iets beters te doen hebben dan ruziën over kleding", zegt ook correspondent Van Houwelingen. "Want er dreigt een shutdown van de overheid aan te komen, omdat het Congres het niet eens kan worden over de begroting. Dat lijkt mij belangrijker."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie