Buitenland
VPRO

Iraakse jeugd staat op tegen corruptie en maffiamilities

foto: Hussein FALEH / AFPfoto: Hussein FALEH / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraakse jeugd staat op tegen corruptie en maffiamilities

De protesten die sinds oktober als een golfbeweging door Irak gaan, zijn weer opgelaaid in de stad Basra. Directe aanleiding is de moord op de 29-jarige activiste Reham Yacoub. De demonstranten zijn woest op de regering, die nauwelijks iets doet tegen een lange reeks moordaanslagen op politiek activisten. Volgens arabiste Laila Al-Zwaini laat deze generatie Iraakse jonge demonstranten zich ondanks het geweld niet de mond snoeren.

In Bureau Buitenland is Arabiste Laila Al-Zwaini te gast om erover te vertellen.

Jongeren Irak willen af van milities en maffia

De beschuldigende vinger voor de moorden – het afgelopen jaar zo’n 700 demonstranten en activisten - gaat vooral naar door Iran gesteunde milities. Zij zijn een terreurcampagne begonnen om demonstranten af te schrikken, zegt Al-Zwaini: "Het zijn allemaal losse gewapende groepen. Ze hebben een politieke agenda, maar het zijn eigenlijk ook gewoon criminele bendes." Bendes die profiteren van de huidige corruptie binnen de overheid.

Maar de roep om hervorming is sterk. Want de problemen voor gewone burgers zijn groot, aldus Al-Zwaini: "Basra is een van de rijkste steden van Irak. Toch komt er drek uit de kranen en is er vaak geen elektriciteit. Er zijn geen basisvoorzieningen. En dan komt daar een hete zomer en corona overheen. Het is dezelfde cocktail die je ook in andere landen waar nu protesten zijn, ziet."

Ondanks het geweld denkt Al-Zwaini daarom niet dat deze protesten snel gebroken worden. "De jeugd heeft in Irak nu een democratische meerderheid. Ze zien via internet hoe het in de rest van de wereld is. Zij willen die vrijheid en rijkdom ook. En ze hebben op dit moment heel weinig te verliezen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie