Buitenland

Nederlands succes in strijd tegen dwangarbeid Eritrea

VPRO
foto: Michael Tewelde/EPAfoto: Michael Tewelde/EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands succes in strijd tegen dwangarbeid Eritrea

De EU investeerde voor tientallen miljoenen in een wegenbouwproject in Eritrea, terwijl bekend was dat daarbij dwangarbeid werd ingezet. De Stichting Mensenrechten voor Eritreeërs daagde de Europese Unie daarom voor de rechter, maar trekt hun zaak nu in. Want er is goed nieuws: mede door druk vanuit Nederland stopt de EU nu per direct met het omstreden project. Emiel Jurjens, advocaat van de stichting, vertelt erover in Bureau Buitenland.

In Eritrea geldt een nationale dienstplicht, waarbij mensen worden verplicht om in dienst te werken aan overheidsprojecten zoals de aanleg van een weg. De dienstplichtigen krijgen daar nauwelijks een vergoeding voor. De EU was hiervan op de hoogte maar zette de steun toch door. “Vanaf het begin van het project is Nederland daarom altijd zeer kritisch geweest”, vertelt Emiel Jurjens, advocaat van de stichting. “Nederland wilde er zeker van zijn dat mensen uit vrije wil aan het project werken en een redelijk salaris ontvangen. De EU wist dat aan die voorwaarden niet voldaan kon worden, maar stopte de steun niet.”

Dat was reden genoeg voor de stichting om de EU voor de rechter te dagen, maar dat is volgens Emiel Jurjens dus niet meer nodig. “Nederland is zich blijven inzetten tegen het project, en heeft met succes druk uitgeoefend op de EU.”

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie