Buitenland
VPRO

Politiek mysterie in Soedan: heeft iemand de nieuwe regering gezien?

foto: EPA/MOHND AWADfoto: EPA/MOHND AWAD
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek mysterie in Soedan: heeft iemand de nieuwe regering gezien?

Vandaag zou het dan eindelijk zo ver zijn! Gewapend met een gloednieuwe grondwet moest een nieuwe regering in het Afrikaanse Soedan het stokje overnemen van het zittende militaire regime. Maar van die nieuwe regering is tot op heden geen spoor te bekennen. En die nieuwe grondwet? Die is ook nooit ondertekend. Wat zit er achter? Soedan-expert Anette Hoffmann van het Clingendeal Instituut geeft het antwoord in VPRO’s Bureau Buitenland.

VPRO BB Soedan

Macht van het leger

"Je weet het nooit in de Soedanese politiek," vertelt Hoffmann, "maar ik verwacht niet dat er vandaag nog een regering gepresenteerd wordt." Het leger treuzelt omdat ze hun eigen macht niet willen afgeven, "ze hebben veel economische macht, en de controle over bijvoorbeeld grote voorraden goud. Die willen ze natuurlijk niet kwijt."

Toen in 2019 dictator Omar al-Bashir werd afgezet, nam het leger de macht over in Soedan. Later droegen zij de macht over aan een tijdelijke overgangsregering, in voorbereiding op een democratisch bestuur van het land. Maar het werd de militairen te heet onder de voeten, en dus trokken ze in 2021 de macht weer naar zich toe.

foto: AFP

Bij een protest tegen de militaire regering, greep het leger vorige maand hard in.

Internationale hulp op pauze

Het nieuws van vorige maand werd dan ook positief ontvangen: na een akkoord tussen verschillende politieke en militaire groepen werd een nieuwe regering beloofd die vandaag zou moeten aantreden. Maar daarna bleef het angstvallig stil. De VN-gezant in Soedan, grote aanjager van deze nieuwe regering, toonde vorige week al zijn grote zorgen. Hij riep de machthebbers in Soedan op om nou toch eindelijk eens die nieuwe grondwet te ondertekenen, maar dat leverde niks op.

"Sinds die coup van 2021 is dit militaire regime aan de macht," vertelt Hoffmann, “doordat de militairen de macht illegitiem naar zich toe hebben getrokken en de vorige overgangsregering hebben afgezet, ligt alle financiële hulp stil. Ook de schuldenlastverlichting van het IMF staat op pauze. En dat komt nu zwaar aan in het land." En dat is een groot probleem, want de humanitaire situatie in Soedan is heel erg slecht. Één op de drie Soedanezen heeft behoefte aan humanitaire hulp.

En zelfs als er dan toch op het laatste moment een nieuwe regering komt, moeten we heel kritisch blijven volgens Hoffmann, vertelt ze in VPRO’s Bureau Buitenland.

VPRO BB Soedan

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie