Buitenland

'Nice is normaal gesproken een veilige stad'

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nice is normaal gesproken een veilige stad'

Frankrijk als doelwit van een nieuwe jihad. Dat gevoel leeft bij veel Fransen nu er in korte tijd alweer een aanslag is gepleegd. In de basiliek Notre-Dame van Nice vermoordde een terrorist gisteren drie mensen. De Franse premier heeft de hoogste alarmfase afgekondigd. Sommige kerken sluiten hun deuren uit angst voor meer aanslagen en de inwoners zijn duidelijk aangedaan.

"Toen we vanochtend naar onze winkel gingen, merkten we dat er zwaarbewapende agenten en militairen zenuwachtig rondkeken", zegt Pieter de Mik uit Nice in Met het Oog op Morgen. De Nederlander heeft met zijn vrouw een kledingzaak in de Zuid-Franse stad, op zo'n 400 meter van de kathedraal waar vanochtend een aanslag werd gepleegd. "Er was veel paniek, want in het begin was het nog niet duidelijk of er één of meerdere aanslagplegers waren en of ze op de vlucht waren."

Dreigement al-Qaida

De man die de aanslag pleegde, ligt gewond in het ziekenhuis. Waarom hij juist de kerk in Nice uitzocht, is nog onduidelijk. Wel was bij de Franse overheid bekend dat er een nieuwe dreiging bestond voor religieuze gebouwen. Afgelopen zondag plaatste Thabat, het officieuze persagentschap van al-Qaida, een oproep om aanslagen te plegen in Frankrijk. Volgens Le Point onder meer vanwege de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo en politieacties in Franse moskeeën.

Le Point schrijft verder dat het hoofd van de nationale politie een bericht stuurde naar de regionale bestuurders, Daarin waarschuwde hij dat gebedshuizen mogelijk een doelwit waren in aanloop naar de katholieke feestdag Allerheiligen, op 1 november. Ook moskeeën met gematigde imams zouden gevaar lopen. De veiligheidsdiensten moesten vooral waakzaam zijn bij religieuze bijeenkomsten.

Strijdbaar

In 2016 werd de stad ook al getroffen door terreur, toen 86 doden vielen bij een aanslag met een vrachtwagen. "Je merkt dat de inwoners van Nice strijdbaar zijn, maar dat ze het wel hebben gehad", zegt De Mik. "Ze zijn het zat met dit soort dingen."

De Nederlander voelt zich niet minder veilig door de aanslag van vandaag. "Ik heb totaal geen angst. Nice is normaal gesproken een veilige stad en je moet zelf goed opletten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie