Buitenland
NOSNTR

Islamitische landen boycotten Franse producten na uitspraken Macron

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Islamitische landen boycotten Franse producten na uitspraken Macron

In verschillende islamitische landen loopt de woede tegen Frankrijk en de Franse president Macron hoog op. Sinds afgelopen weekend wordt er opgeroepen tot een boycot van Franse producten. Ook gaan mensen verontwaardigd de straat op met cartoons van de Franse president.

In Nieuws en Co vertelde correspondent Daisy Mohr dat er over de omvang van de boycot voorlopig nog weinig te zeggen is: "Het leeft heel erg op sociale media. Het niet kopen van Franse producten is een voor de hand liggende stap voor mensen die iets willen doen, maar we zullen pas later weten wat het effect ervan is."

Samuel Paty

De directe aanleiding voor de ophef is de reactie van Macron op de moord van geschiedenisleraar Samuel Paty eerder deze maand. Paty werd onthoofd door een geradicaliseerde moslim, nadat de leraar cartoons van profeet Mohammed als lesmateriaal had gebruikt. Macron zei dat Frankrijk spotprenten nooit zal opgeven en kondigde maatregelen aan om moslimextremisme harder aan te pakken.

"Het afbeelden van spotprenten van profeet Mohammed is voor veel mensen in de regio een rode lijn", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Die woede werd verder aangewakkerd doordat er op verschillende gebouwen in Frankrijk spotprenten van de profeet werden geprojecteerd." Dat gebeurde onder meer in Montpellier en Toulouse. De lokale autoriteiten wilden op deze manier hun solidariteit tonen.

Lege schappen

Met Arabische en Engelstalige hashtags wordt op Twitter opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Het gaat daarbij vooral om levensmiddelen. Op sociale media gaan lijsten rond met Franse artikelen die mensen niet meer zouden moeten kopen.

Afgelopen weekend haalden enkele supermarktketens in de Golfstaten Qatar en Koeweit al Franse producten uit de schappen.

Ook de universiteit van Qatar steunt de campagne. Het bestuur laat weten de 'week van de Franse cultuur' voor onbepaalde tijd uit te stellen. Volgens de universiteit maakt Frankrijk zich schuldig aan het "opzettelijk misbruiken van de islam en zijn symbolen".

Behalve in de Golfstaten leeft de hashtag ook in Egypte, Algerije en Jordanië en zijn er protesten in onder andere Syrië, Libië, Bangladesh, Irak en de Gazastrook.

Anti-Franse houding kan escaleren

Volgens Mohr kan de boycot overwaaien, maar de anti-Franse houding kan ook verder escaleren. Ze verwijst naar de Arabische boycot van Deense producten in 2006. Die volgde op de publicatie van een reeks spotprenten van de profeet in de Deense krant Jyllands Posten. De handel met islamitische landen liep met de helft terug en dat kostte Denemarken zo'n 134 miljoen euro.

Frankrijk-correspondent Frank Renout zegt dat er tot nu toe koel wordt gereageerd op de boycot van Franse producten. "Het is nog op een kleine schaal en het zijn vooral particuliere initiatieven." President Macron noemt de boycotactie "zinloos" en heeft opgeroepen er onmiddellijk mee te stoppen.

Diplomatieke rel Turkije

Renout zegt dat er in Frankrijk meer ergernis bestaat over de uitspraken van de Turkse president Erdogan. In een televisietoespraak dit weekend sprak Erdogan over een heksenjacht tegen moslims en zei hij dat zijn Franse ambtgenoot "psychische hulp" nodig heeft. Frankrijk heeft als reactie hierop zijn ambassadeur uit Ankara teruggeroepen.

Premier Rutte liet vandaag op Twitter weten dat de uitspraken van de Turkse president over Macron onacceptabel zijn en dat Nederland - net als Frankrijk - voor het vrije woord staat en tegen extremisme is. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, noemde de woorden van Erdogan eerder ook al "onaanvaardbaar" en riep Turkije op om "deze gevaarlijke spiraal van confrontatie" te stoppen.

Frankrijk heeft de landen waar anti-Franse gevoelens heersen opgeroepen om te zorgen voor de veiligheid van de Franse burgers die daar wonen. "Dat betekent dus dat de Franse regering bang is dat hun veiligheid in gevaar kan komen", aldus Renout.

Frankrijk Turkije

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie