Buitenland
BNNVARA

'Keizer Akihito wilde dichter bij de mensen staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Keizer Akihito wilde dichter bij de mensen staan'

Een historische dag in Japan. Na 30 jaar op de troon geeft keizer Akihito het stokje over aan zijn zoon: Naruhito. Daarmee gaat het land een nieuw tijdperk in. Verwacht wordt dat Naruhito de boel flink gaat moderniseren. Zijn vader heeft daar al de nodige stappen in gezet. Daarover praten journalist Mai Verbij, die zelf half Japans is, en royaltydeskundige Justine Marcella in De Nieuws BV.

Justine Marcella zat zes jaar geleden bij de kroning van Willem Alexander. Dat ging er heel anders aan toe dan de abdicatie van keizer Akihito: "Maar juist die serene stilte, die tien minuten, waren heel indrukwekkend." Daar is Mai het helemaal mee eens.

Geen reden voor een feestje

Mai: "Dit laat ook heel erg de Japanse cultuur zien. Het hoeft allemaal niet zo'n groot feestje te zijn. Hij heeft er ook bewust voor gekozen om geen parade te houden omdat hij gewoon niet veel geld daaraan wil uitgeven. Het is uiteindelijk ook niet een feestje. Hij treedt af. Dat is eigenlijk iets dat jammer is."

De keizerlijke familie is populair in de familie van Mai: "Mijn oma is groot fan, die bewondert ze gewoon heel erg. Maar of de keizer nog heilig is, dat is wel minder. Maar de bewondering is er nog steeds. Het is onze keizer en daar zijn we heel trots op."

'Hij wilde dichter bij de mensen staan'

Mai is 27 en heeft dus altijd in het tijdperk van deze keizer geleefd: "Het is een gek idee dat hij stopt. Daarmee is het echt het einde van een tijdperk." Na de tsunami in 2011 kwam de keizer naar het noorden waar Mai's familie woont: "Om daar met mensen te praten, op dezelfde hoogte. Voor de Japanse cultuur is dat iets heel bijzonders dat hij dus eigenlijk gelijk staat met het volk. Dat heeft hij ook altijd geprobeerd: hij wilde dichter bij de mensen staan."

Ook is Akihito naar verschillende landen gegaan om excuses aan te bieden voor wat zijn vader had gedaan tijdens de oorlog. Mai: "Ik vind dat iets heel moois en dat laat ook wel de zachte kant van Japanners zien."

Mai Verbij en Justine Marcella over troonswissel Japan

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie