Buitenland

23 jaar cel voor Hollywood-producent Harvey Weinstein

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 23 jaar cel voor Hollywood-producent Harvey Weinstein

[NOS] De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. Twee weken geleden achtte de jury in New York hem schuldig aan aanranding en verkrachting. De advocaten van de gevallen Hollywood-producent hebben al laten doorschemeren dat ze in beroep willen gaan tegen de uitspraak.

De veroordeling wordt gezien als een grote overwinning voor de internationale #MeToo-beweging, die op gang kwam na de onthullingen over de ooit zeer invloedrijke filmproducent. Na de eerste beschuldiging van wangedrag tegen Weinstein in 2017, deden tal van vrouwen een boekje open over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag door hem, maar ook door andere machtige mannen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weinstein, die eerder met een rollator bij de rechtszaak verscheen, werd vandaag met een rolstoel de zaal binnen gereden. Na de jury-uitspraak van vorige maand is hij geopereerd aan zijn hart. Kort na hem namen de verslaggevers Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times plaats in de zaal. Zij hebben onafhankelijk van New Yorker-journalist Ronan Farrow de zaak aan het rollen gebracht.

'Sterven in de cel'

Twee weken geleden werd Weinstein vrijgesproken van enkele zwaardere aanklachten, die hem een levenslange gevangenisstraf hadden kunnen opleveren. Zo werd hij ervan beschuldigd dat hij een serieverkrachter is en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting met voorbedachten rade, met gebruik van extreem geweld of een wapen.

Zijn advocaten hadden aangedrongen op de minimale straf, vijf jaar, en benadrukten dat hij bij een langere celstraf waarschijnlijk in de gevangenis zal sterven. Daarbij wezen ze erop dat hij veel liefdadigheidswerk heeft gedaan. "Zijn levensverhaal, zijn prestaties en zijn worstelingen zijn simpelweg buitengewoon. Die moeten niet in de wind worden geslagen vanwege een juryuitspraak."

Als Weinstein inderdaad in beroep gaat tegen de uitspraak, zoals dus wordt verwacht, heeft hij 30 dagen de tijd om dat kenbaar te maken. Overigens wordt hij sinds begin dit jaar in Los Angeles ook beschuldigd van seksueel wangedrag, door twee vrouwen die zeggen dat ze in 2013 door hem zijn aangerand.

Ster advertentie
Ster advertentie