Buitenland
NOS

Docenten worstelen met gesprek over geweld Israël en de Palestijnse gebieden

foto: REUTERS/ANPfoto: REUTERS/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docenten worstelen met gesprek over geweld Israël en de Palestijnse gebieden

Nu de Verenigde Staten de druk hebben opgevoerd, lijkt een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dichterbij, maar duidelijkheid ontbreekt. In het klaslokaal is het geweld onderwerp van gesprek. Maatschappijdocenten worstelen ermee, vertelt onderwijskundige Karim Amghar in het NOS Radio 1 Journaal.

''Het conflict leeft heel erg onder jongeren", schetst Amghar de situatie.

Sociale media spelen daarbij een rol. ''Ten opzichte van de vorige oorlog in 2014 komen er veel meer beelden naar buiten en jongeren maken ook veel meer gebruik van sociale media-kanalen. Zij zien heftige en schokkende beelden.''

Als docent ervaart Amghar een tweestrijd, die hij ook bij andere docenten ziet die hij helpt om het gesprek aan te gaan. ''Docenten zijn vaak in tweestrijd. Sommige docenten willen er absoluut niet over praten, andere willen wel maar zijn bang voor polarisatie.''

Staakt het vuren nog niet aan de orde

De situatie zal nog wel even blijven leven onder jongere. Want wanneer een staakt het vuren daadwerkelijk plaatsvindt is onduidelijk.

Uit kringen van Hamas klinkt "mogelijk binnen 24 uur". Eerder sprak een kopstuk van de militante beweging de verwachting uit dat een staakt-het-vuren "nog één of twee dagen" op zich laat wachten.

De Israëlische premier Netanyahu leek gisteren nog geen aanstalten te maken om de aanvallen op Hamas te beëindigen. Netanyahu zei vastbesloten te zijn om de militaire operatie af te maken om ervoor te zorgen dat de veiligheid van Israëliërs is gewaarborgd.

Maar volgens Israëlische functionarissen die de krant Haaretz aanhaalt, wordt er achter de schermen wel degelijk toegewerkt naar het afschalen van de operatie om de weg vrij te maken voor een staakt-het-vuren.

Ster advertentie
Ster advertentie