Buitenland
VPRO

Wat stemmen jongeren bij de Poolse verkiezingen?

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat stemmen jongeren bij de Poolse verkiezingen?

Komende zondag is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Polen. Zittend president Duda neemt het op tegen Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Jongeren zouden de beslissende stem kunnen hebben, maar voor velen is het kiezen tussen twee kwaden. Michiel Driebergen trok voor Bureau Buitenland naar de provinciestad Radom om met Poolse jongeren te spreken.

VPRO BB 10-7 reportage Polen jongeren

Bij de eerste ronde van de Poolse verkiezingen haalde geen enkele kandidaat genoeg stemmen om meteen president te worden, waardoor een tweede ronde nodig is. In de huidige peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen Duda en Trzaskowski.

Bij de eerste ronde ging een kwart van de stemmen naar een partij die nog rechtser is dan de PIS-partij van president Duda; de Nationalisten. Nu die partij te weinig stemmen kreeg om deel te nemen aan de tweede ronde, proberen zowel Duda als Trzaskowski deze stemmers te trekken.

Kiezen tussen twee kwaden

Een van de jonge aanhangers van de Nationalisten is de 22-jarige Adam. "Polen is in tien jaar tijd geradicaliseerd en gepolariseerd", vindt hij. Dat hij nu moet kiezen tussen Duda en Trzaskowski stemt hem ongelukkig. "Mijn eerste optie is nu stemmen voor Trzaskowski, omdat hij de autoritaire activiteiten van de PIS-partij kan blokkeren."

Een andere optie is voor Adam om helemaal niet te gaan stemmen. "Trzaskowski is onze openlijke vijand, als radicaal-links. Duda is onze valse vriend, die alleen maar praat over conservatisme, maar er niet naar handelt."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie