Buitenland
VPRO

Amerika is zijn immigranten liever kwijt dan rijk; deze serie biedt een tegengeluid

foto: Apple TV+foto: Apple TV+
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika is zijn immigranten liever kwijt dan rijk; deze serie biedt een tegengeluid

Een ode brengen aan immigranten, dat lijkt het doel van de nieuwe serie Little America. In acht afleveringen volgen we acht immigranten die zich in Amerika settelen uit noodzaak, of om daar hun dromen te laten uitkomen.

Zo zien we het verhaal van de illegale Mexicaanse Marisol, die kampioen in squash wil worden, en de Nigeriaanse Iwegbuna, die zich verkleedt als cowboy om zich thuis te voelen in het zuidelijke Oklahoma. Journalist en Amerika-kenner Laila Frank vertelt in Bureau Buitenland over de nieuwe serie.

Een ode aan de Amerikaanse immigrant

Amerika migrantenland

Amerika is een land van immigranten. Dus het verhaal van migranten, is ook het verhaal van Amerika. Little America speelt daar op in, zegt Laila Frank. "De serie is een ode aan het avontuur dat immigranten aangaan en is heel herkenbaar. Alles wat het meebrengt als je verhuisd naar een ander land, zit in de serie."

"De serie brengt een positief verhaal over immigratie. En dat terwijl het verhaal van dit moment is: stop de immigratie." Hoewel de serie niet uitgesproken politiek is, zit er dus wel politiek in. "Trump is immigratie aan het inperken terwijl migratie altijd de andere kant is geweest van het Amerikaanse verhaal."

Deze serie is een eerbetoon, een romantische versie van de migratie in Amerika. "Op het Vrijheidsbeeld staat letterlijk geschreven: Give me your poor, send the homeless to me. Dat aspect wordt naar voren gehaald in de serie. Juist nu de afgelopen drie jaar vooral de smerige kant van immigranten aan het licht is gekomen."

Beeld uit de serie 'Little America'.

Progressief of juist nostalgisch?

Hoewel het een mooie serie is, is er volgens Frank ook wel een puntje van kritiek te noemen: "Progressief Amerika levert kritiek op Trump omdat hij 'terug wil naar het Amerika van gisteren'. Deze serie beaamt dat beeld in zekere zin ook: er wordt romantische beeld van 'vroeger' geschetst, van een toen immigratie nog heel gewoon was." Er klinkt een verlangen naar de tijd van de American Dream.

En daarbij: "In de serie worden alleen maar succesverhalen vertelt en zo zit de werkelijkheid niet in elkaar. Er zijn genoeg immigranten die het niet redden, er een zootje van maken, of uiteindelijk simpel weg niets buitengewoons leveren

Beeld uit de serie 'Little America'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Little America sinds 17 januari, online te zien via de Apple TV+ streamingdienst.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie