Buitenland

Drugskoerier in ruil voor snoep

VPRO
foto: Erik van Cuyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugskoerier in ruil voor snoep

Sephton was pas 8 jaar oud toen hij drugs vervoerde voor drugsdealers, in ruil voor snoep. Zijn verhaal is een van de vele verhalen van kinderen die op heel jonge leeftijd met een criminele bende in contact komt in Zuid-Londen. Deze jongeren worden lid van bendes en steekpartijen komen steeds vaker voor, met in toenemende mate minderjarigen als slachtoffers.

Drugskoerier in ruil voor snoep

“Hij was 8 jaar toen hij voor het eerst drug dealde op de straten van Woolwich, cocaïne en wat dan ook in ruil voor snoep op z’n fietsje,” zegt fotograaf Erik van Cuyk. Hij volgt jongeren in Zuid-Londen voor een fotoboek over bendes en jeugdcriminaliteit in de wijken Woolwich, Peckham en Brixton. Zij spenderen veel tijd buiten en vinden aansluiting bij een groep, waarna ze makkelijk in aanraking komen met criminaliteit. “Er zitten ongeveer 600 jongeren in en dat bestaat uit brits-Somalisch, west-Nigeriaans en andere achtergronden. Over het algemeen jongere jongens, van 13 tot 26. En die worden gebruikt door de echte criminele wereld om drugs te verspreiden door Engeland heen”. Sephton heeft zijn criminele carrière achter zich gelaten en probeert jongeren nu te behoeden voor een leven vol criminaliteit en geweld. “Hij heeft een stichting opgericht en hij heeft veel succes bij jongeren. Hij gaat naar een schoolplein, laat zijn littekens zien en heeft meteen contact.”

chevron right
chevron right
foto: Erik van Cuyk

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie