Buitenland
KRO-NCRV

Ingezonden brief fractievoorzitters om meer steun Iran is 'belangrijk statement'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingezonden brief fractievoorzitters om meer steun Iran is 'belangrijk statement'

"Steun de demonstranten in Iran en zet de Revolutionaire Garde op terreurlijst." Zo begint een ingezonden brief door tien fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Er moet volgens de politici meer druk worden uitgeoefend op het regime en Nederland kan daarin een voortrekkersrol spelen in Europa, stellen zij. "Dit is een heel belangrijk statement", zegt filmmaker en schrijver Beri Shalmashi in Spraakmakers.

"Eindelijk", zegt luisteraar Sarah, die familie in Iran heeft wonen, over deze ingezonden brief. "Het is zo belangrijk dat landen zoals Nederland hier meer over spreken en sancties heel specifiek op prominente namen van dat regime gaat inzetten."

Veroordelen van het geweld

Ook filmmaker en schrijver Beri Shalmashi, van Iraans-Koerdische afkomst, vindt het een goed statement. "Als de Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties wordt gezet veroordeel je het geweld dat het Iraanse regime op straat nu tegen burgers gebruikt. En dat is een heel belangrijk statement."

Is dit voldoende? "Dat is ingewikkeld", zegt Shalmashi. "Aan de ene kant wil je heel graag pushen en zo veel mogelijk doen, daar waar het pijn doet bij de Iraanse overheid. Aan de andere kant moet je soms ook diplomatiek nadenken en bekijken in welke stappen je een regime effectief kan ontwrichtten. Het is een combinatie tussen wat is er handig en wat wil het hart?"

'Noem het beestje bij de naam'

Europarlementariër voor de PvdA Thijs Reuten denkt dat Europa te naïef is geweest in het onderscheid maken tussen een gewoon leger en een legeronderdeel als de Revolutionaire Garde. "Noem het beestje bij de naam", zegt hij. "We hebben te lang gedacht 'een leger op de lijst van terroristische organisaties, dat is ingewikkeld'."

Bestaat de kans dat door Iran sancties op te leggen en te isoleren er een soort tweede Noord-Korea ontstaat? "Die kans is levensgroot, maar er zijn niet zoveel keuzes", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer. "Je hebt met een niet-democratisch regime te maken en dan moet je er hard ingaan."

Luister het hele item hieronder terug:

Stand.nl: Nederland moet meer druk uitoefenen op het Iraanse regim

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie