Buitenland
VPRO

Waarom buitenland niet zo sexy is in verkiezingstijd

foto: EPA/Remko de Waalfoto: EPA/Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom buitenland niet zo sexy is in verkiezingstijd

Na een jaar pandemie lijkt iedereen doordrongen van onze wereldwijde verbondenheid. Reden genoeg dat in de verkiezingstijd veel internationale thema’s besproken worden. Toch gebeurt dat niet in Den Haag. Stéphane Alonso, Bob Deen en Mendeltje van Keulen bespreken in de Grote Bureau Buitenland Verkiezingsspecial waar het buitenland blijft als thema in de verkiezingscampagnes.

vpro bb despecial

Uit onderzoek van Clingendael blijkt dat Nederlanders zich zorgen maken over de migratiedruk op Europese buitengrenzen, China en klimaatverandering.

Volgens Bob Deen, werkzaam bij Clingendael, praten politici te weinig over het buitenland: "Ik vind gezien de grote internationale ontwikkelingen en de zorgen die we daarover hebben in Nederland, dat het in de campagne daar heel weinig over gaat. Als je ziet hoe belangrijk deze thema’s zijn, dan mag het van mij het er wel wat meer over gaan."

In partijprogramma’s wél meer aandacht

Toch lijkt er een verandering gaande. Politiek verslaggever voor NRC en oud-correspondent, Stéphane Alonso spitte de partijprogramma's door. Hij bekeek de versies van de vorige verkiezingen en die van dit jaar.

"In verkiezingsprogramma’s is er meer aandacht voor het buitenland. Ik heb de indruk dat het meer is dan vier jaar geleden." Zo pleit het CDA voor een Europese veiligheidsraad. "Maar in de campagne is het niet echt een thema."

Niet aantrekkelijk

"Kamerleden vinden het moeilijk Europese zaken te agenderen en daar vrijuit over te praten", ziet Mendeltje van Keulen, Europa-expert verbonden aan de Haagse Hogeschool. "Die portefeuille is niet zo aantrekkelijk, want je komt er niet mee aan de praattafels op tv."

De pandemie maakt duidelijk dat wat er in het buitenland gebeurt, ook Nederland aangaat. Toch zien politici in hun campagne geen aanleiding om hierover te praten. "We zijn vooral bezig met hoe we ons oude leven van voor de pandemie kunnen oppakken en daar hoort het buitenland gewoon niet bij'', besluit Alonso.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie