Buitenland
NOS

Donbas wacht 'heftige strijd': beschietingen van Russische kant verhevigen

  1. Nieuwschevron right
  2. Donbas wacht 'heftige strijd': beschietingen van Russische kant verhevigen

Met de aanval op het treinstation van Kramatorsk in Oost-Oekraïne lijkt er nu al wat te merken aan het naderende Russische offensief in de Donbas, het gebied in het oosten van Oekraïne dat Rusland als belangrijkste doel van hun militaire operatie heeft bestempeld.

Volgens defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies is Kramatorsk een strategische plek, waar Oekraïners hun troepen via zowel de weg als per spoor kunnen verplaatsen verder richting het oosten van Oekraïne.

Nu al is te merken dat Rusland een nieuw groot offensief op dat gebied voorbereidt, zegt Wijninga. Volgens hem lijken de Russen zich aan het hergroeperen bij Belarus, aan de grens met Oekraïne. "Er zullen extra militairen naartoe worden gebracht, er zal brandstof worden aangevuld. Het lijkt erop dat die troepen dan daarna de grens over gaan en naar het oosten van Oekraïne gaan bewegen. Je merkt ook al wel dat de beschietingen vanaf de Russische kant richting Donbas aan het verhevigen zijn."

Wijninga verwacht ook dat de Oekraïners zich nu aan het hergroeperen zijn en naar de Donbas zullen trekken om een sterke verdedigingslijn te ontplooien. "Ook al krijgen we daar nu niet echt veel van te zien, omdat dat ook de Russen veel zou kunnen vertellen."

De defensiespecialist verwacht dat in de Donbas nog een heftige strijd zal volgen. "Poetin heeft winst nodig om mee naar huis te kunnen nemen, om te zeggen dat de operatie een succes is geweest. Aan de andere kant is de verbetenheid van de Oekraïners om zich te verdedigen alleen maar toegenomen zijn door de vele doden die we hebben gezien, de moorden die zijn gepleegd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie