Buitenland
EO

'Trump gaat landelijk gewoon meedoen aan de presidentsverkiezingen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump gaat landelijk gewoon meedoen aan de presidentsverkiezingen'

In de staat Colorado staat Donald Trump vooralsnog niet op het stembiljet bij de Republikeinse voorverkiezingen, zo werd gisteren bekend. Amerikakenner Kirsten Verdel verwacht echter niet dat Trump ook landelijk van het stembiljet wordt geweerd. "Dit wordt uiteindelijk op federaal niveau uitgevochten en dan komt hij er gewoon op", zegt ze in Dit is de dag.

Hooggerechtshof Colorado schrapt Trump van stembiljet: begrijpelijk besluit? (20 december 2023) - Dit is de Dag

Het statelijke Hooggerechtshof van Colorado, de hoogste rechter in de staat, besloot dat Trump 'niet gekwalificeerd is' voor de voorverkiezingen, die begin maart plaatsvinden. De reden is dat Trump volgens het gerechtshof heeft geprobeerd om een coup te plegen na de verkiezingen van 2020. Op 6 januari 2021 bestormde een groep Trumpaanhangers het Amerikaanse parlement, het Capitool. Trump wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden.

Verdel, die in Washington was op de dag van de Capitoolbestorming, snapt de beslissing, maar vindt het wel wat voorbarig: "Je moet je wel het juridische proces afwachten. De rechtszaak moet nog dienen", zegt ze.

'Er dreigt een opstand'

Ook voormalig Amerika-correspondent Michael Persson van De Volkskrant verwacht dat Trump gewoon mee kan doen bij de presidentsverkiezingen. "Ik zie wel wat wishful thinking bij mensen die nu denken dat het een einde zal zijn van de carrière van Trump. Maar ik denk: het is weer zo’n moment waar hij doorheen zal komen."

In principe wordt Trump alleen in Colorado geweerd en in die staat is de kans sowieso klein dat hij zou winnen, zegt Persson, omdat het een staat is die vaak stemt op een Democraat (dat gebeurde bij de presidentsverkiezingen in 2020, 2016, 2012 én 2008, red.). Wellicht kan het echter een precedent scheppen voor andere staten, waar ook zaken dienen.

Mocht Trump écht landelijk geweerd worden van het stembiljet, dan heeft dat grote gevolgen, denkt Persson. Hij verwacht dan een nieuwe opstand, nog groter dan op 6 januari. "Dan gaan mensen écht de straat op", denkt hij.

Verdel denkt overigens dat Trump 'feestend de nacht ingaat' als het landelijke Hooggerechtshof hem van het stembiljet weert. "Dan zijn de Republikeinen woest en die zijn dan op het bot gemotiveerd om te stemmen", denkt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie